DESTINAȚII CU GUST Timiș: Ciorbă de potroace

Ciorba de potroace din măruntaie de pasăre este o mâncare ușoară și atât de delicioasă, încât bănățenii spun că "ciorba de potroașce tce rădgică-n coace" (ciorba de potroace te ridică-n coate - n.r.) pentru că e atât de gustoasă, încât și dacă omul zace la pat răpus de boală, pentru ciorba de potroace face tot ce poate să se ridice din pat, chiar și în cot, pentru a mânca.
-
Rețeta delicioasei ciorbe ne este dezvăluită de Daniela Cerba din comuna timișeană Gottlob.
Astfel, avem nevoie de un kilogram de tacâm de pasăre (aripi, spate, gât), o varză murată spălată și tăiată fidea, 500 gr. zarzavat (morcovi, pătrunjel, păstârnac, țelină), 200 ml. ulei, 2 ouă, 2 cepe, 100 gr. smântână, 300 ml. moare de varză, o lingură orez pentru fiecare litru de ciorbă.
"Într-o oală se pun uleiul, ceapa și zarzavatul tocat mărunt și le călim puțin, apoi adăugăm carnea și varza și apă suficientă cât să ajungă pentru a fierbe bine carnea. Când sunt aproape fierte ingredientele adăugăm orezul și se lasă la fiert până carnea și varza devin moi de tot. Atunci se ia oala de pe foc", spune pentru AGERPRES doamna Daniela Cerba.
Separat, într-un vas amestecăm gălbenușurile cu smântâna, peste care turnăm moarea de varză. Când sunt omogenizate, le adăugăm în ciorbă. Gustul este perfect dacă mai presărăm și o legătură de pătrunjel verde tocat.
Se servește caldă, cu crutoane, dar nu e rău nici un ardei iute murat. Veți vedea de ce au bănățenii vorba de început pentru această ciorbă.
Sursa: Agerpres
