DESTINAȚII CU GUST Vâlcea: Ciorbă de platagele cu busuioc, un preparat răcoritor pentru zile caniculare

10.08.2015 0 comentarii

Ciorba răcoritoare de Vâlcea, care se gătește în special vara de către gospodinele din județ, este "ciorba de platagele" cu busuioc, după cum spune Elena Stoica, directorul Centrului Județean pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale.

  1. "Dacă sus la munte, aerul este mult mai răcoritor, în jumătate de sud a Vâlcii, vara, când sunt temperaturi caniculare, gospodinele noastre de la țară și nu numai pregătesc o ciorbă răcoritoare cum i se mai spune. Ciorba de platagele. De fapt este vorba de ciorba de roșii cu orez și în care se pune la sfârșit busuioc. I se mai spune răcoritoare pentru că gustul ei acrișor are un efect culinar deosebit și se poate consuma la prânz fără a avea după masă acea senzație de moleșeală. La țară, după masa de prânz, omul continuă muncile agricole nu își face siesta cum se spune, de aceea mâncarea trebuie să fie una cât mai utilă și care să poată fi consumată pe temperaturi ridicate", a declarat Stoica.

    Ciorba de platagele este specifică arealului Șirineasa, Popești, Roești, Lădești, iar în zona de sud la Șușani, Valea Mare, Făruești și Diculești.
    Compoziția și prepararea ciorbei este una simplă, se fierbe apa, se taie ceapa și apoi se pun roșiile în număr cât mai mare ca să dea acreală și culoare. Spre final se pune orez și după stingere se adaugă busuioc.

    "În afara ciorbei de platagele, vara, tot pe caniculă se mai gătește mâncarea de varză murată. Numai că varza murată nu este cea din iarnă. În luna iulie se toacă varză verde mărunt și se bagă în saramură. În doar câteva zile varza este deja murată și se poate găti. Efectul ei este tot unul răcoritor", a mai spus Elena Stoica.

    Sursa: Agerpres

     

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: ebucataria.ro