Diabetul şi alimentaţia – 5 sfaturi eficiente

16.02.2016 0 comentarii

Alimentaţia este un factor deosebit de important în contextul multor afecţiuni grave, cum este şi diabetul. Pe lângă tratamentul alopat şi indicaţiile doctorului, pacienţii cu diabet trebuie în permanenţă să ştie ce alimente le sunt sau nu recomandate şi la ce trucuri pot apela tocmai pentru a menţine nivelul glicemiei constant.

  1. Aşadar, dacă te confrunţi şi tu cu această afecţiune, iată mai jos câteva sfaturi pertinente de care ar fi bine să ţii cont.

    Totuşi, nu uita că aceste recomandări, ca de altfel şi administrarea unor suplimente benefice, nu înlocuiesc tratamentul şi consilierea medicului de specialitate.

    Fă-ţi o listă cu ce îţi este interzis!


    În linii mari, ar trebui să eviţi tot ce este bogat în zahăr, foarte procesat, prăjit sau preparat cu făină albă. Acestea sunt alimentele care provoacă creşteri rapide ale zahărului în sânge.

    Aşadar, iată ce ar trebui să eviţi:

    -    Orezul alb: potrivit unui studiu din 2012, orezul alb creşte riscul de diabet tipul 2. Optează, în schimb pentru orez brun care a fost asociat, se pare, cu un risc scăzut de diabet, însă şi pe acesta consumă-l cu precauţie.

    -    Paste, cereale rafinate, prăjituri şi produse de patiserie (orice este cu făină albă).


    -    Cafea în diverse combinaţii: dacă optezi pentru o cafea simplă, neagră ar fi în regulă, însă uită de combinaţiile pline de tot felul de siropuri, frişcă sau arome pentru că acestea sunt pline de grăsimi nesănătoase şi calorii.

    -    Anumite fructe cu un conţinut ridicat de zahăr: fructele cu sâmburi (nectarine, piersici, caise), bananele şi pepenii se încadrează în această categorie.

    -    Mâncăruri tradiţionale bogate în calorii, grăsimi, sodiu şi carbohidraţi. Bucătăria indiană şi cea chineză s-ar putea încadra aici, aşa că fereşte-te de preparatele prea sofisticate, în combinaţii apetisante, dar neobişnuite.

    -    Sucurile sau smoothie-urile de fructe: e foarte clar că, acolo unde combinăm mai multe tipuri de fructe, cantitatea de zahăr şi calorii va creşte.

    -    Fructe uscate: uită de combinaţia fructe uscate, seminţe şi tot felul de nuci pe care unii o consideră sănătoasă. Gândeşte-te că procesul de deshidratare duce la o concentraţie foarte mare de zahăr. În plus, deşi nucile sunt sigure în diabet, ele sunt foarte sărate şi prăjite în aceste produse.

    -    Carnea grasă: cum diabetul este corelat cu un risc mai mare de boli cardiovasculare, evită carnea bogată în grăsimi saturate, cum e carnea roşie şi fii atent la modul de preparare. Carnea prăjită, afumată şi procesată nu este deloc recomandată în acest context.

    8 alimente recomandate în diabet


    Aşa cum există lista alimentelor interzise, sunt şi altele care au girul specialiştilor. În general, acestea au un indice glicemic scăzut, oferind totodată minerale şi vitamine importante pentru întregul organism. Ţine minte, însă, că şi în cazul acestora, trebuie să fii atent la porţii şi cantitate!

    -    Fasole: diversele tipuri de fasole sunt bogate în fibre, magneziu, potasiu şi proteine. Deşi sunt legume bogate în amidon, nu e necesară o cantitate prea mare pentru a-ţi asigura necesarul zilnic de proteine.

    -    Legume cu frunzele verzi: alimentele “bune la toate” dacă ne uităm la câte proprietăţi benefice au. Recomandate cu precauţie doar celor cu probleme renale (pentru că au acid oxalic), legumele cu frunze verzi sunt bogate în minerale, vitamine, fiind în acelaşi timp sărace în calorii şi carbohidraţii, adică tocmai inamicii principali ai diabetului.

    -    Citrice: pentru fibrele solubile şi vitamina C, orice fel de citrice este bun în diabet. Bineînţeles, cu moderaţie şi ascultându-ţi mereu propriul organism.

    -    Fructe de pădure: cum îţi sună fructe de pădure diferite şi un iaurt sărac în grăsimi? Ei bine, se pare că şi cei cu diabet pot savura acest desert pentru că este o gustare plină de antioxidanţi, vitamine şi fibre.

    -    Roşii: pe lângă minerale şi vitamine, roşiile conţin licopen, o substanţă foarte importantă pentru sănătatea noastră.

    -    Peşte bogat în acizii graşi Omega 3: pe cât posibil, încearcă să optezi pentru peşte din surse sigure. Apoi, când îl pregăteşti, optează pentru varianta la abur sau pe grătar, evitând să îl prăjeşti sau să îl consumi afumat.

    -    Nuci: nucile sunt grăsimi sănătoase pe care ar trebui să le incluzi în dietă, însă întotdeauna cu moderaţie şi evitând variantele cu multă sare.

    -    Legumele sărace în amidon: vitamine, fibre, minerale, antioxidanţi şi, pe de altă parte, puţine calorii şi carbohidraţi – cam aşa am descrie grupul alimentelor recomandate aproape fără nicio restricţie în diabet. Printre legumele sărace în amidon regăsim: amaranth, sparanghel, avocado, fasole, broccoli, varză, morcovi, varză de Bruxelles, castraveţi, usturoi, pătrunjel, ceapă, spanac, roşii etc.

    Ascultă-ţi întotdeauna medicul şi propriul organism


    Orice medic diabetolog îţi va da indicaţii preţioase cu privire la nutriţie. În plus, ai la îndemână informaţie destulă cu privire la ce poţi mânca şi ce nu poţi mânca, însă întotdeauna rămâne marja de eroare dată de modul în care reacţionează propriul tău organism.

    De aceea, chiar şi specialiştii recomandă să fim atenţi la semnalele pe care le primim. De asemenea, ne putem testa nivelul zahărului din sânge la două ore după ce am mâncat un anumit fruct, de exemplu, tocmai pentru a ne asigura că ne este benefic.

    Nivelul glicemiei variază diferit de la persoană la persoană şi în cazul diverselor tipuri de cereale în funcţie de organism sau de anumite combinaţii (de exemplu, dacă este îndulcit).

    Gustările – între inamic şi prieten


    Ne planificăm atât de amănunţit mesele principale, încât este posibil să uităm de gustări. Cum şi ele trebuie să se încadreze în aceleaşi reguli, fii atent la cantitate şi fă alegeri înţelepte.

    De exemplu, ca gustări sănătoase şi delicioase poţi opta pentru nu mai mult de 10 migdale, 3 morcovi, o salată din ½ salată verde, ½ castravete şi puţin ulei de măsline, 1 ou fiert tare, ¼ cană fructe de pădure, 2 linguri de seminţe de dovleac, ¼ avocado, 1 citrice mic, 1 salată verde cu ¼ cană ton, un sandvici cu pâine integrală şi o felie subţire de carne de curcan, ¼ cană brânză de vacă etc.

    Ţine cont şi de alte reguli de bun simţ

    Mulţi pacienţi cu diabet numără cantitatea de carbohidraţi din dietă, de exemplu, aşa că nu uita să faci asta dacă încerci un preparat nou.

    Cum mărimea porţiilor este şi ea foarte importantă, foloseşte tot felul de ustensile pentru a fi sigur că nu greşeşti cantitatea.

    Evită să mănânci în faţa calculatorului sau să ieşi foarte des cu prietenii la restaurante cu specific internaţional pentru că ai putea să cazi pradă tentaţiei de a încerca şi tu ceva nou.

    Deşi 1-2 pahare de vin nu sunt interzise, nu bea pe stomacul gol sau când simţi că nivelul glicemiei este scăzut.

    Optează întotdeauna pentru băuturile “curate”, ca vinul, berea, în loc de cele cu tot felul de siropuri care vor adăuga şi mai mult zahăr.

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: ebucataria.ro