Dieta Atkins – dieta preferată a vedetelor

11.04.2016 0 comentarii

Dieta Atkins a revenit în topuri, mai ales în preferinţele celebrităţilor de la Hollywood. Dacă acum câţiva ani, Renee Zellweger, Demi Moore, Robbie Williams sau Jennifer Aniston susţineau sus şi tare că fizicul lor de invidiat se datorează, în mare parte, acestei diete, astăzi, vedete precum Sharon Osbourne şi Kim Kardashian slăbesc după aceleaşi reguli alimentare.

  1. În linii generale, dieta Atkins presupune limitarea consumului de carbohidraţi şi zahăr. În schimb, nu există restricţii cu privire la consumul de proteine şi grăsimi sănătoase. Formula aceasta s-a dovedit a fi una de succes în special pentru cei care vor să slăbesc, însă nu numai.

    Ce presupune, mai exact, dieta Atkins?

    Există variante mai stricte şi altele mai relaxate ale acestei diete, chiar Jennifer Aniston mărturisind, la un moment dat, că urmează recomandările Atkins, însă nu e atât de riguroasă în alegerile alimentare.

    Aşadar, iată cele 4 etape oficiale, dar şi alimentele recomandate vs. alimentele nerecomandate.

    Ţine minte, însă, că totul depinde de tine şi de organismul tău. De exemplu, unele persoane aleg să introducă câteva fructe de la bun început sau să rămână în prima fază tot timpul, aşa simţindu-se mai bine.

    Faza 1: etapă care dă startul kilogramelor pierdute, în care se consumă până la 20 g de carbohidraţi pe zi, timp de 2 săptămâni. În schimb, ai liber la alimente bogate în grăsimi, proteine, legume sărace în carbohidraţi.

    Faza 2: încă pierzi kilograme, însă începi să introduci din nou, treptat, unele alimente ca nuci, alte legume sărace în grăsimi şi fructe.

    Faza 3: momentul în care e cazul să te opreşti din slăbit şi asta pentru că ai atins greutatea dorită, aşa că adaugi acum mai mulţi carbohidraţi.

    Faza 4: ascultă-ţi corpul în această etapă! Teoretic, ai voie să mănânci câte alimente cu carbohidraţi îţi permite corpul, dar trebuie avut grijă ca acest nou pas să nu ducă la un surplus de kilograme.

    Alimente recomandate vs. alimente nerecomandate

    În cadrul dietei Atkins poţi mânca:

    -    carne (preferabil de curte, carne de vită, porc, miel, pui etc.)
    -    grăsimi sănătoase: avocado, nuci, seminţe, ulei de avocado, ulei de măsline, ulei de cocos
    -    brânză, smântână, iaurt, unt, ouă
    -    peşte gras şi fructe de mare
    -    apă (chiar suplimentând pentru că hidratarea reduce riscurile efectelor secundare), cafea şi ceai verde

    Ce nu ai voie să consumi:

    -    zahăr: de la băuturi răcoritoare sau sucuri de fructe până la prăjituri şi foietaje
    -    cereale
    -    uleiurile vegetale
    -    grăsimile trans
    -    produsele dietetice sau cele “sărace în grăsimi”

    În Faza 1 nu sunt recomandate nici

    -    legumele şi fructele bogate în carbohidraţi  sau amidon (morcovi, banane, mere, portocale, pere, struguri, cartofi etc.)
    -    leguminoase precum linte, fasole, naut etc.

    Care sunt beneficiile acestei diete?

    1). Dieta Atkins, unul dintre cele mai eficiente planuri alimentare pentru slăbit


    Atunci când mănânci o dietă săracă în carbohidraţi, dar bogată în proteine şi grăsimi, vei observa că nu îţi va mai fi foame atât de des şi vei mânca mai puţine calorii.

    Aşadar, două avantaje dintr-o lovitură: senzaţia de saţietate va persista mai mult timp şi vei mânca mai puţine calorii. De aici până la slăbit nu este decât un pas.

    Studiile realizate până acum au demonstrat deja că dietele sărace în carbohidraţi sunt mult mai eficiente în contextul slăbitului decât dietele sărace în grăsimi.

    Astfel, slăbeşti mai repede şi te menţii la o greutate optimă mai mult timp. Mulţi specialişti consideră că ar fi indicat să privim dieta Atkins ca un stil de viaţa permanent, nu ca o dietă şi asta pentru că, odată revenit la vechile obiceiuri alimentare, se întorc şi kilogramele în plus.

    Totuşi, la final, ar fi indicată reintroducerea unor alimente bogate în carbohidraţi sănătoşi, mai ales dacă faci asta treptat, nu depăşeşti o anumită limită şi organismul îţi permite

    2). Reduce grăsimea abdominală, diminuând riscul de diabet sau boli cardiovasculare

    În alte planuri alimentare, vei vedea că e foarte greu să scapi de grăsimea abdominală. Ei bine, cu dieta Atkins lucrurile vor sta puţin altfel. Nu doar că dietele sărace în carbohidraţi duc la pierderea kilogramelor mai rapid, dar ele sunt eficiente şi în topirea depozitelor de grăsime.

    Acestea contribuie la declanşarea inflamaţiei în corp, a dezechilibrelor hormonale sau a rezistenţei la insulină. Aşadar, scăpând de ele, reduci şi riscul bolilor cardiovasculare, a diabetului de tip II sau a altor afecţiuni asociate inflamaţiei.

    3). Creşte colesterolul bun, îl scade pe cel rău, reducând şi nivelul trigliceridelor


    Cea mai frecventă cauza a trigliceridelor mărite este tocmai consumul de carbohidraţi. Aşadar, dieta Atkins are efecte benefice şi în acest sens, spre deosebire de dietele sărace în grăsimi care pot avea efecte inverse.

    Pe de altă parte, aceleaşi reguli alimentare cresc colesterolul bun, îl scad pe cel rău, reprezentând recomandări benefice şi în contextul unor afecţiuni cardiovasculare, cu risc sau deja existente.

    4). Dieta Atkins ar putea ameliora unele afecţiuni cerebrale


    Se pare că dietele sărace în carbohidraţi au fost folosite deja pentru tratarea unor copii cu epilepsie, care nu răspundeau la tratamentul recomandat. În cadrul unui studiu, jumătate dintre copiii participanţi, toţi diagnosticaţi cu epilepsie, a înregistrat cu 50% mai puţine crize, iar 16% dintre aceştia nu au mai prezentat deloc simptomatologia specifică.

    Cercetările în această direcţie continuă, tocmai pentru că se consideră că astfel de planuri alimentare ar putea prezenta beneficii şi în cadrul altor afecţiuni neurologice, cum ar fi boala Alzheimer sau Parkinson.

    Riscuri

    Cum organismul arde mai multe grăsimi, se eliberează mai multe cetone, chimicale care pot duce la o respiraţie urât mirositoare. Preventiv, bea mai multă apă şi introdu în băuturi şi salate plante ca mentă sau pătrunjel.

    Constipaţia este o altă problemă ce poate apărea, mai ales dacă mănânci multă carne, puţine fibre şi nu bei suficientă apă. Aşadar, fii atent la hidratare şi creşte puţin şi cantitatea de sare consumată. Pentru fibre, suplimentează cu psyllium sau legume (sărace în carbohidraţi sau amidon), cele verzi fiind cele mai indicate.

    Reducerea drastică a carbohidraţilor ar putea agrava şi crampele musculare. Pentru început, bea suficientă apă, după care suplimentează cu magneziu, într-o cantitate ceva mai mare. Dacă problemele nu se rezolvă, creşte consumul de carbohidraţi, dar ţine minte că, astfel, efectele benefice ale dietei Atkins se vor diminua.

    Dezechilibrele majore în organism sunt o altă preocupare a specialiştilor, mai ales atunci când ţii o dietă Atkins foarte strictă. Problemele cu oasele, palpitaţiile, afecţiuni ale rinichilor – toate pot apărea dacă consumi foarte multe grăsimi şi carne, fără a introduce măcar câte puţin din celelalte grupe alimentare. Oricum, trebuie să ştii că orice dietă ai ţine, este imperios necesar să te consulţi cu medicul tău şi să optaţi împreună pentru o cale de mijloc, adaptată nevoilor organismului tău.

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: ebucataria.ro