Dieta înainte de examen – 5 reguli de nota 10

Nu mai e mult până la sesiune sau celelalte examene ale verii. Oricât de sigur şi pregătit ai fi, ia în considerare şi următoarele reguli simple, spunem noi, a unei diete ceva mai speciale: dieta înainte de examen.
-
Eşti curios ce cuprinde? Fie că e vorba despre recomandări de bun simţ, fie că vei afla alimentele eficiente, dar şi cele interzise, dieta înainte de examen îţi poate aduce 10 pe linie!
1). Nu uita de mâncare!
A studia intens nu înseamnă a uita să mănânci sau să alegi ce mai găseşti prin frigider. Da, poate nu ai timp suficient, dar cu siguranţă te poţi aproviziona în week-end sau poţi ruga pe cineva să te ajute.
Nu de alta, dar atunci când nu te hrăneşti corespunzător, nici funcţia cerebrală nu mai funcţionează la capacitate maximă, aşa că există riscul să înveţi, dar să nu reţii toate informaţiile.
În plus, nu face greşeala de a pleca la examen fără a mânca ceva pentru că eşti prea stresat şi nu poţi consuma nimic.
Pentru dimineaţa din ziua examenului, alege ceva uşor, dar bogat în proteine: ouă, nuci, iaurt, peşte, alune, afine, seminţe de floarea soarelui sau dovleac, căpşuni, mere, broccoli, sparanghel, morcovi, ardei gras roşu etc.
Dacă totuşi simţi că nu poţi consuma nimic solid, optează pentru un smoothie energizant şi sănătos.
2). Alimente recomandate pentru memorie
Cu ceva timp înainte de examen, ar fi bine să îţi potenţezi capacitatea de a memora introducând în dietă alimente despre care ştim deja că îmbunătăţesc memoria.
Aşadar, consumă peşte (somon, sardine, păstrăv, hering, macrou), legume (broccoli, ardei gras roşu, spanac), fructe (măr, coacăze), quinoa, nuci, fistic, migdale, ciocolată neagră (dar nu şi în ziua examenului pentru că ar putea da nervozitate), seminţe de chia.
3). Alimente interzise
În această categorie trebuie introduse alimentele bogate în făină albă (foietajele) şi zahăr alb (prăjituri, gustări, ciocolată) pentru că acestea ne încetinesc reacţiile şi capacitatea de concentrare.
De asemenea, pentru ziua examenului, ţine minte să te fereşti de alimentele care dau somnolenţă: carne de curcan (conţine L-triptofan), orez, cartofi, cireşe, banane, soia, cereale cu lapte, paste, covrigi etc.
4). Băuturi bune vs. băuturi rele
După cum era de aşteptat, apa este cea mai indicată. Deshidratarea duce la moleşeală, leşin, incapacitate de a te concentra etc. Aşadar, axează-te pe apă, nu pe cine ştie ce băuturi energizante care îţi vor face mai mult rău decât bine, mai ales în ziua examenului.
Bea apă moderat şi constant, fără a aştepta să ţi se facă sete.
5). Alimente contra stresului
Pe lângă alimentele care ne ajută să memorăm mai bine, să ţinem cont şi de factorul stres! În preajma unui examen, toţi suntem agitaţi, îngrijoraţi, stresaţi, aşa că, o modalitate de a ne relaxa este şi alimentaţia.
Cele mai bune variante sunt alimentele bogate în vitamina C, magneziu şi fier: spanac, salată verde, peşte, nuci, seminţe, ceai verde (dar nu în ziua examenului şi nu dacă nu l-ai mai încercat până atunci).
Tot în acest sens, te-ar putea ajuta şi un supliment cu acizi graşi esenţiali Omega 3, un complex de vitamine B (cele mai mportante în contextul funcţiei cognitive), dar şi administrarea unui produs cu minerale şi multivitamine.
