Dieta recomandată în gastrită

23.10.2016 0 comentarii

Stresul, alimentaţia haotică, infecţiile cu anumite bacterii sau abuzul de antiinflamatoare sunt doar câteva dintre cauzele apariţiei gastritei sau a afecţiunilor gastro-intestinale. Pe lângă recomandările doctorului, stilul alimentar are o importanţă majoră în grăbirea vindecării, atenuării simptomelor şi prevenirii recidivei.

  1. Definiţia cea  mai simplă a gastritei este inflamarea mucoasei stomacului, cu simptomele aferente unei tulburări gastro-intestinale: arsură în capul pieptului, senzaţia că te roade stomacul, durere în abdomenul superior, senzaţia de vomă, balonare, senzaţia că eşti sătul chiar dacă mănânci puţin.

    Toate acestea ar trebui să se amelioreze în câteva zile, mai ales cu o alimentaţie corespunzătoare. Dacă, însă, ele continuă mai mult de o săptămână sau acuzi din start simptome mult mai agresive, prezintă-te de urgenţă la medicul specialist.

    Pe lângă tratamentul recomandat de acesta, însă, foarte importantă este dieta. Iată mai jos câteva indicaţii:

    Alimente nerecomandate vs. Alimente recomandate


    Elimină din start posibilele cauze legate de alimentaţie: alcoolul, cofeina, preparatele prea condimentate, prea sărate, prea dulci sau prea grase.

    Pe lângă acestea, altele care ar putea să îţi înrăutăţească simptomele sunt: ciocolata, menta, ceaiul verde, ceaiul negru, lactatele (în special cele bogate în grăsimi), cârnaţi, şuncă, salam, ceapă, usturoi, suc de roşii, ketchup etc.

    Pe de altă parte, este recomandat să mănânci variat, din toate grupele alimentare: legume, fructe, cereale integrale, lactate sărace în grăsimi, orez brun, carne slaăa (găină, pui, curcan), peşte, ouă, ulei de măsline etc.

    Ţine cont, însă, de fiecare dată, de semnalele transmise de propriul corp.

    De exemplu, deşi specialiştii recomandă consumul ghimbirului, mierii, aloe vera sau a iaurtului sărac în grăsimi (mai ales dacă conţine culturi de lactobacillus şi bifidobacterium) ele ar putea fi prea iritante pentru stomac.

    Adoptă un stil alimentar organizat

    Ce înseamnă asta? Nu mai sări peste mese, în special peste micul-dejun, renunţă la mesele mai rare şi mai copioase în favoarea celor mai dese, dar mai mici cantitativ.

    De asemenea, ia cina cu cel puţin 2 ore înainte de culcare, nu mânca pe fugă, ci mestecă foarte bine preparatele.

    Ia în considerare şi ceaiurile sau suplimentele ce pot grăbi vindecarea

    Extractul DGL de Licorice (lemn dulce), tinctura de ulm, uleiul de peşte, ceaiul de muşeţel sau probioticele sunt cele mai importante suplimente la care ai putea să apelezi.

    Lemnul dulce reduce inflamaţia şi protejează mucoasa stomacului, ceaiul de muşeţel calmează durerile, este antiinflamator şi previne inflamaţiile gastrointestinale, iar uleiul de peşte scade şi el inflamaţia. 

    Administrează-le, însă, cu precauţie sau consultă-te mai întâi cu doctorul specialist.

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: ebucataria.ro