Dovlecei gratinaţi cu orez brun şi brânză
Savurezi mereu dovleceii în tocăniţe delicioase, dar mult prea clasice? Încearcă acest preparat cu dovlecei gratinaţi cu orez brun şi brânză! Sună tentant?
-
Ingrediente
1.5 kg dovlecei
1 linguriţă sare
50 g orez brun
2 cepe medii, mărunţite
90 ml ulei de măsline
2 căţei de usturoi, tocaţi mărunt
smântână sau iaurt de capră
1-2 căni brânză rasă
sare, piper
ulei/unt pentru uns tava
1 ou
bulion
Mod de preparare
Spală dovleceii, şterge-i şi taie-le capetele. Taie-i apoi pe jumătate, în lungime. Dacă e nevoie, curăţă-i şi de seminţele din mijloc.
Dă-i pe razătoarea mare, adaugă linguriţa de sare şi lasă să se scurgă 20-30 de minute. Mai păstrează câteva cuburi de dovlecei întregi.
Este de preferat să îi laşi să se scurgă într-o sită mai mare pentru a putea păstra lichidul.
Apoi, stoarce dovleceii în palme, păstrând, şi acum, lichidul, după care lasă-i să se usuce pe un prosop de hârtie.
Prepară orezul brun conform instrucţiunilor de pe ambalaj. Când este gata, scurge şi lasă-l deoparte.
Într-o cratiţă, găteşte cele două cepe în 3 linguri de ulei de măsline până se rumenesc.
Adaugă peste dovleceii gratinaţi şi uscaţi, dovleceii cuburi, usturoiul, sare, piper şi amestecă.
Se adaugă lichidul scurs (ar trebui să ai aproximativ 2 căni jumătate, dacă nu, poţi completa cu lapte), se lasă cratiţa pe foc mic şi se amestecă, după care se ia de pe foc, se adaugă orezul şi 1 cană brânză dată prin razătoare.
Dacă este necesar, mai pune condimente.
Unge cu unt sau ulei un vas termorezistent, adaugă compoziţia, rade brânză peste (opţional, poţi adăuga şi smântână, iaurt şi cuburi de brânză deasupra) şi un ou bătut cu bulion.
Încinge cuptorul şi dă vasul la cuptor până compoziţia se rumeneşte, aproximativ 25-30 de minute.