DULCEGĂRII Alba: Dulceață de sfeclă roșie, mere și ghimbir și de dovleac, mere și scorțișoară, produse la Cetea

21.08.2018 0 comentarii

O gamă variată de dulcețuri preparate pe sobă, la foc de lemne, realizate după rețete și tehnici tradiționale de producție, de la cele simple, cum ar fi de prune, de vișine sau de măceșe, până la sortimente mai atipice, o combinație de sfeclă roșie, mere și ghimbir sau de dovleac, mere și scorțișoară, sunt produse în mica sa făbricuță de către un tânăr, de 27 de ani, din satul Cetea, de la poalele Apusenilor.

 1. Absolvent al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj Napoca — Facultatea de Inginerie și Management în Alimentație și Agroturism și al unui master european axat pe dezvoltarea produselor cu indicație geografică și a celor locale, Alin Petric a vrut să pună în practică ceea ce a învățat în timpul studiilor. Pentru asta, a transformat o parte din casa în care locuiește împreună cu părinții săi într-o făbricuță, corp de clădire pe care l-a adaptat la cerințele sanitare și de igienă europene. Capitalul necesar investiției l-a obținut după ce a avut două joburi, timp de șase luni, în Franța și în Elveția.

  Afacerea a demarat anul trecut, când a reușit să proceseze o parte din recolta de prune din livada proprie, iar pentru a veni și în sprijinul micilor producători din satul său și din împrejurimi a achiziționat de la aceștia restul fructelor necesare. Influențat și de cele descoperite în timpul masterului urmat în Franța, dar și pentru a-i ajuta pe consătenii săi care se confruntau cu o lipsă a unei piețe pentru sfecla roșie, Alin Petric a creat și sortimente mai inovatoare de dulcețuri, cum ar fi cea de sfeclă roșie, mere și ghimbir sau cea de dovleac, mere și scorțișoară.
   
  "Aceste idei de sortimente mi-au venit în urma unui master Erasmus Mundus făcut în Franța, axat pe produse de 'terroir', unde am învățat cum își valorifică ei tipicitatea și tradiționalitatea unui anumit spațiu rural, și am combinat, oarecum, ce am descoperit acolo cu ingredientele pe care le-am avut noi și am ajuns la aceste dulcețuri, cu gusturi unice, deosebite pentru piața noastră, care sunt foarte apreciate de consumatori", a declarat, pentru AGERPRES, tânărul antreprenor. 
   
  Alin Petric a explicat că s-a gândit să creeze o rețetă de dulceață în care să folosească și sfeclă roșie, după ce a observat că este o lipsă a unei piețe pentru desfacerea acestei specii. "Nu se puteau găsi clienți pentru toată producția care era în zonă și am încercat diferite combinații. Ideea este preluată, în principiu, din Franța, însă a venit pentru că nu aveam ce face cu surplusul de sfeclă. Nu voiam să fie doar sfeclă și am amestecat și puțin măr și ghimbir, ca să dea o notă aparte. Același lucru l-am făcut și pentru dulceața de dovleac. Acolo am ales scorțișoară, care dă o savoare și un parfum specific", a afirmat Alin Petric.
   
  El a adăugat că astfel a găsit o soluție pentru a valorifica de ceea ce dispune în zonă, resurse care până acum nu erau suficient exploatate. "Încerc să le transform și să aduc un plus valoare pentru comunitatea rurală", a subliniat tânărul.
   
  Ajutat în procesarea produselor de către mama sa, Alin Petric a reușit să scoată pe piață și sortimente de dulceață, să spunem, ceva mai comune, cum ar fi cele de prune, de corcodușe, de vișine sau de măceșe. Alte două dulcețuri sunt cele de piersici de vie și de cătină. Nu lipsesc nici siropurile, cum ar fi cel de muguri de pin.
   
  Fiind la început, doar de un an demarând afacerea, Alin Petric se axează mai mult pe participarea la târguri de produse tradiționale pentru promovarea dulcețurilor și siropurilor sale și pentru a intra astfel în contact direct cu consumatorii. El are o colaborare și cu câteva băcănii, inclusiv din București, iar produsele sale pot fi achiziționate și prin intermediul magazinului său online.
   
  De câteva luni este și membru al Cooperativei Agricole Horticola Alba, din care fac parte mai mulți producători din județ. "Împreună încercăm să ne desfacem produsele, astfel încât să ajungem în lanțuri de magazine, în principal în supermarket-uri din județ, pentru că de unul singur ca producător nu poți asigura fluxul necesar astfel încât să reziști pe rafturi", a spus Alin Petric.

  Sursa: Agerpres
   
printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: ebucataria.ro