DULCEGĂRII Bistrița-Năsăud: Prăjitura Sarah Bernhardt, vedeta meselor festive

20.04.2015 0 comentarii

De Paști sau de Crăciun, dacă vreți să vă impresionați musafirii, trebuie să îi serviți cu prăjitură Sarah Bernhardt - cu siguranță va fi vedeta dulciurilor pregătite pentru aceste mese festive, pentru că este genul de prăjitură ce se topește în gură și al cărei gust nu îl vei putea uita.

  1. Nu toată lumea reușește, însă, să pregătească o prăjitură Sarah Bernhardt ca la carte, deoarece presupune migală și multă răbdare. Rețete sunt multe, modurile de prezentare diferă de la gospodină la gospodină, însă cele mai reușite "saraberne", cum li se mai spune, le prepară femeile din comunitatea maghiară.
     
    Numele prăjiturii a fost dat de un patiser danez, pe la începutul secolului al XX-lea, după o renumită actriță franceză — Sarah Bernhardt (1844 — 1923). Rețeta originală diferă față de cea pe care o regăsim în zona noastră, având aspectul unor trufe învelite în ciocolată, însă la bază sunt la fel: bezele umplute cu cremă.
     
    Marton Etelka, din Bistrița, prepară această prăjitură de mai bine de zece ani. Rețeta este moștenire de familie și cam toate femeile Marton se pricep să o facă, fiind și preferata lor. Pentru Paști, doamna Marton a preparat aceste bezele cu cremă în cantități mult mai mari, deoarece primește comenzi din partea bistrițencelor care fie nu se pricep la gătit, dar vor să își impresioneze musafirii, fie au încercat să copieze rețeta, însă și-au dat seama că nu le va ieși niciodată la fel.
     
    Prepararea prăjiturii Sarah Bernhardt începe cu bezeaua — din albuș de ou bătut spumă, amestecat cu zahăr și nucă măcinată, care este pusă pe o tavă sub forme rotunde, mici, și băgată la cuptor, să se usuce, până capătă o culoare rozalie. Bezelele pot fi pregătite și cu câteva zile înainte. 


     
    Crema, la baza căreia stau gălbenușurile frecate cu zahăr, untul, cacao și vanilie, se prepară pe abur și cu ea se umplu câte două bezele, iar deasupra se toarnă glazură de ciocolată. Exteriorul bezelelor unite este uns cu un strat subțire de cremă și apoi se dau prin nucă măcinată. 


     
    Rețeta nu pare foarte complicată, însă forma perfectă a acestor prăjituri este cea care le conferă titlul de vedetă a meselor festive — la fel cum era și celebra actriță franceză, în urmă cu o sută de ani.
     
    Sursa: Agerpres
     
printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: ebucataria.ro