DULCEGĂRII Caraș-Severin: Cornuta, o plăcintă specifică zonei Cornereva

11.08.2015 0 comentarii

Cornuta este o plăcintă specifică zonei Cornereva, din județul Caraș-Severin, care poate concura cu toate plăcintele cu brânză cunoscute, susțin cei care au gustat-o.

 1. 'Cornuta este o plăcintă inedită, pe care eu o știu de la bunicile mele, care nu se mai face în alte părți. Peste tot pe unde am fost și am prezentat-o, nimeni nu cunoștea rețeta și cu toții au spus că nu au mai mâncat niciodată o astfel de plăcintă. Se fac tot felul de plăcinte cu brânză — împăturite, poale în brâu etc, dar cornuta e altfel.

  Se aseamănă ca și componente, dar e diferită și în ceea ce privește cantitățile folosite, dar și ca și gust. Mulți mi-au spus că e chiar mai bună decât multe alte plăcinte cu brânză. Cornuta se mănâncă și rece, dar mult mai bună este caldă', susține Ștefania Vijan, din comuna Cornereva.
  Pentru a prepara cornuta ai nevoie de 1 kg de caș proaspăt de vacă sau oaie și 250 grame de brânză sărată, tot de vacă sau oaie, apoi, 450 grame de smântână și nouă ouă, două linguri de zahăr, circa zece linguri de făină de mălai și trei linguri de făină de grâu.

  Se mărunțește foarte bine brânza, se amestecă toate ingredientele, iar când s-au omogenizat, se pun într-o tavă, pe hârtie de copt sau tapetată cu puțin unt și făină, și se introduce plăcinta în cuptorul preîncălzit, unde se lasă până se rumenește bine, precizează Cornelia Vijan.

  În ceea ce privește etimologia cuvântului, gospodina spune că, probabil, femeile au numit-o așa pentru că plăcinta se gătește din caș și brânză provenite de la vaci sau oi, care sunt cornute. De altfel, și toponimul 'Cornereva' provine de la cuvântul 'cornet', adică 'loc cu corni'.

  Comuna Cornereva este o localitate de munte, cu un relief și o dispersare deosebită și este compusă din 40 de sate. Localitatea se află la 105 km de Reșița, iar ocupația de bază a locuitorilor comunei a reprezentat-o și o reprezintă agricultura și creșterea animalelor.

  Sursa: Agerpres
   

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: ebucataria.ro