DULCEGĂRII Constanța: Plăcinta creață dobrogeană, preparată manual, fără sucitor

Plăcinta creață dobrogeană este un produs culinar pe care îl pregătește și despre care vorbește cu mare drag Birsen Gafar, șefa unui laborator de patiserie din Constanța.
-
"Foaia pentru plăcinta creață dobrogeană nu o fac cu merdeneaua sau sucitorul, ci cu mâna. Coca trebuie să fie elastică, astfel încât să putem întinde foaia prin rotirea în aer", a fost precizarea făcută de Birsen Gafar, în laborator, la masa de lucru, în timp ce prepara plăcintă creață dobrogeană.
Aluatul a fost obținut prin frământare, din făină, apă, sare și oțet, iar ulterior porționat în bucăți mai mici, sub forma unor sfere.
"Am porționat aluatul în bile, cum le spunem noi, și îl lăsăm într-o perioadă de repaus. Nu se poate folosi imediat", a explicat Birsen Gafar.După circa 10-15 minute de repaus, din bilele de aluat unse cu margarină topită și ulei au început să prindă contur foile de plăcintă, coca fiind întinsă prin rotirea ei în aer.
"Bilele se ung cu margarină amestecată cu ulei, ca să-și dea aluatul drumul la elasticitate, să se poată întinde cu mâinile foaia. Întinsul foii pe sus este specific plăcintei dobrogene. Foaia aproape că zboară în timp ce devine subțire și își mărește dimensiunea", a spus specialista în prepararea produselor de patiserie.
Potrivit acesteia, după obținerea foii, se adaugă compoziția pe bază de brânză și se încrețește plăcinta.
"De obicei folosim brânză dulce, adăugăm ouă, stafide dacă se dorește, sare după gust, să nu fie nici prea sărată. Foaia peste care am pus brânza se adună și devine creață. Se rulează un pic, se adună un pic pe mână și se formează aceste bule. Plăcinta devine, așa cum se numește, creață", a afirmat patisera.
Plăcinta gata pregătită se pune în tavă, se unge cu ou pe deasupra și se coace la cuptor.
Sursa: Agerpres
