DULCEGĂRII Gorj: Savarină de casă

14.07.2015 0 comentarii

Savarina reprezintă pentru multă lume prăjitura copilăriei și nu există persoană care să nu fi gustat cel puțin o dată din acest desert, pregătit după multe rețete, dar toate cu același final gustos. Doina Popescu, din Târgu-Jiu, ne recomandă cu încredere prepararea în casă a acestei prăjituri a cărei savoare o depășește cu mult pe cea întâlnită în cofetării.

  1. Ingredientele necesare pregătirii savarinei de casă sunt: 4 ouă, 2 căni de zahăr, 2 căni de iaurt, trei căni de făină, două pliculețe de praf de copt, o esență de vanilie, un borcan de gem de caise fie caise proaspete sau congelate, pasate în blender. Pentru final mai este nevoie de circa 800 grame de smântână de minim 30% grăsime sau lichidă pentru frișcă și zahăr pudră.

    "Ouăle se bat cu cele două căni de zahăr până se obține o cremă untoasă, apoi se adăugă iaurtul și se amestecă. Praful de copt se amestecă cu făina și se adaugă compoziției, iar la final adăugăm esența de vanilie. Se tapetează cu unt și făină o tavă de mărime medie și se toarnă compoziția care se dă la cuptor pentru 25 de minute. După ce este gata, blatul trebuie să fie crescut cam de 3-4 degete și foarte pufos. Peste el se toarnă imediat cum a fost scos din cuptor două căni de apă rece. Separat se face un sirop din patru căni de apă, o jumătate de cană de zahăr și două sticluțe de esență de rom care se toarnă fierbinte peste compoziție. Se lasă să se însiropeze foarte bine blatul", spune Doina Popescu.

    Deoarece blatul savarinei va fi dulce și însiropat, va fi nevoie de un strat de gem acrișor făcut din fructe de sezon precum caise sau piersici.

    "Fie că aveți gem de fructe mai acrișor sau că pasați în blender cam jumătate de kilogram de caise sau piersici proaspete (când e vară) sau congelate, (atunci când faceți prăjitura iarna) neaparat trebuie pus un strat deasupra blatului pentru a mai stinge din dulceața acestuia. Gustul de dulce cu acrișor se va combina perfect, multă lume care a gustat prăjitura mi-a spus că gemul acrișor este cel care face diferența. După ce blatul a absorbit tot siropul, se întinde peste el stratul de gem, de preferabil să nu fie foarte gros", mai explică Doina Popescu.

    Frișca de casă, ne mai spune doamna Doina, se prepară repede și își menține forma dacă se respectă câteva reguli simple. Astfel, e important ca atât smântâna din care se face frișca, cât și bolul și telul sau paletele mixerului cu care se va lucra să fie reci. Este chiar indicat ca ustensilele să fie ținute timp de 10-15 minute în frigider pentru a se răci.

    "Smântâna se bate întâi la viteză mică timp de două minute, apoi se continuă la viteză maximă. Se continuă până se întărește astfel încât dacă întoarcem bolul nu o să cadă. Începem să punem și zahărul pudră acum, în funcție de cât de dulce vreți să fie frișca. Eu pun cam jumătate de cană de zahăr la 1 kilogram de smântână, prefer să simt gustul natural și proaspăt", a mai adăugat Doina Popescu.

    La final, cine dorește poate să mai adauge jumătate de tabletă de ciocolată cu lapte dată pe răzătoarea mică pentru un gust și mai bun. Prăjitura se păstrează în frigider și se porționează în momentul servirii.

    Sursa: Agerpres

     

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: ebucataria.ro