DULCEGĂRII Timiș: Ștrudel cu mac sau cu brânză dulce, 'gibanice' din Serbia

O rețetă foarte veche ne propune domnul Nikolin din Igios, Serbia.
-
'Este o rețetă foarte veche, iar soția mea este specialistă în 'gibanice' cu brânză și sunt foarte gustoase', afirmă acesta.
'Este nevoie de 1 l de lapte, 1/2 cană de apă, o țâră de zahăr pentru olățăl (cocă, n.r.) puțină sare, cam o jumătate kilogram de făină și drojdie. Se amestecă totul și se astrucă (se acoperă, n.r.) neapărat cu un ștergar curat. Se lasă aluatul vreo 15-20 de minute.
Brânza dulce pentru gibanice, cam 300 de grame, o amestecăm cu 3 ouă, puțin ulei și se pune în aluatul întins bine, apoi se împătură. Capetele se strâng bine ca să nu iasă.
Dacă facem gibanice cu mac, atunci peste macul măcinat se toarnă 1 pahar de lapte cald amestecat cu zahăr și se umple foaia de aluat.
Pe deasupra păturii de aluat, ungem cu ou sau cu ulei și se dă la copt vreo trei sfert de oră', ne explică domnul Nikolin.
Sursa: Agerpres
