DULCEGĂRII: Tort excelent, cu frișcă și ciocolată, după o rețetă de casă

02.04.2015 0 comentarii

Ne pregătim de Sărbătorile Pascale cu o rețetă pentru un tort excelent, din frișcă și ciocolată, puțin mai laborioasă, dar care o dată gustată vă va face să o repetați cel puțin la mesele festive.

  1. Alături de doamna Felicia Vlădescu din Timișoara, o mare pasionată de operă, dar care are un registru cu rețete din copilăria bunicilor până mai spre zilele noastre, vom lua rând pe rând cele mai "spectaculoase" rețete dulci și le vom prezenta pentru dumneavoastră.
    Pentru deliciosul tort, care nu are un nume aparte, dar îl puteți boteza "tortul casei", avem nevoie de două tăvi de chec în care vom coace aluatul, pe care le tapetăm cu ulei și foaie de copt.
     
    "Pentru aluat frecăm patru gălbenușuri cu 260 de grame de zahăr praf. Într-un alt vas, amestecăm opt linguri de apă cu zece linguri de ulei și se toarnă acest amestec peste gălbenușuri, încetișor, ca la maioneză. Apoi se adaugă 280 de grame de făină treptat, și un praf de copt desfăcut în oțet.
     
    Într-un alt vas batem cele patru albușuri până obținem o spumă tare, consistentă. Turnăm apoi, încetișor, spuma peste aluatul cu gălbenușuri și se amestecă de sus în jos cu o lingură.
     
    Jumătate din compoziție se toarnă în tava de chec, iar în a doua jumătate se adaugă cacao și se toarnă în cea de-a doua tavă, la foc mic, circa o oră", a povestit pentru AGERPRES doamna Felicia.
     
    Pentru cremă avem nevoie de 800 mililitri lapte, două budinci de vanilie, zahăr vanilat, șase linguri de zahăr, 200 de grame de unt și 200 de grame de frișcă proaspătă.
     
    Preparăm budinca de vanilie cu laptele, zahărul vanilat și cele șase linguri de zahăr tos. Când este suficient de rece (și fără cocoloașe), peste budincă adăugăm frișca (poate fi și frișcă la cutie de carton sau preparată din praf de frișcă, dar nu din tub) și amestecăm ușor până se omogenizează.
     
    Jumătate din cremă se toarnă peste unt și se omogenizează, iar cealaltă jumătate o vom păstra pentru ornat.
     
    Apoi, trecem la umplerea blaturilor, care este o joacă de copii: când sunt suficient de reci, cele două blaturi se pun unul lângă altul pe o tavă mai lungă și se taie fiecare blat în felii de grosimea unui deget. Fiecare felie de blat se unge pe câte o față cu cremă din belșug și se așează feliile una lângă alta (în paralele blatul alb cu cel cu cacao), asemeni unor vagoane de tren. Crema care ne-a mai rămas o turnăm peste feliile de tort și lăsăm totul la frigider vreo trei ore. Dacă rezistați.

    Sursa: Agerpres
     
printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: ebucataria.ro