Găluşte cu prune
Aromate şi savuroase, găluştele cu prune sunt un desert delicios şi uşor de preparat. Regăsită sub diverse variante şi în ţări ca Ungaria, Cehia, Germania, Suedia, Polonia, Serbia sau Ucraina, se pare că reţeta de găluşte cu prune îşi are originea undeva în nordul Europei.
-
Totuşi, indiferent de locaţie sau umplutură (cehii, de exemplu, folosesc mai mult caise în loc de prune), găluştele sunt la fel de apetisante!
Ingrediente
- Pentru aluat:
400 g cartofi100 g făină1 linguriţă uleiun praf de sare2 ouă100 g zahăr vanilat
- Pentru umplutură:
câteva prune150-200 g pesmet3-4 linguri zahăr
Mod de preparare:
Fierbe cartofii, curăţă-i şi dă-i prin razătoare sau pasează-i cât sunt încă mai calzi. Amestecă apoi cu făina, linguriţa de ulei, sare, cele 2 ouă şi zahărul pudră. Trebuie să obţii un aluat omogen, moale, dar care să se desprindă de pe degete.
Din acest aluat, modelează găluşte medii, în care să pui fie o prună mai mică, fie o jumătate de prună, fără sâmbure. Dacă doreşti, poţi folosi caise în loc de prune.
Pune un vas cu apă la fiert, adăugând şi un praf de sare. Când începe să clocotească, pune una câte una găluştele şi lasă-le să fiarbă la foc mic, până se ridică, aproximativ 10 minute.
După, scoate-le şi lasă-le să se scurgă de apă.
Între timp, realizează amestecul din pesmet: rumeneşte 150-200 g de pesmet într-o tigaie, iar spre final adaugă 3-4 linguri de zahăr.
Trece găluştele prin acest amestec din pesmet şi prin zahăr tos şi savurează-le calde sau reci, în diverse combinaţii.