Gazpacho Andaluz - supă rece de legume
Gazpacho Andaluz e o supă provenită - evident, nu ? - din regiunea spaniolă Andalusia, o supă care se face încă dinaintea Imperiului Roman. La început exista o variantă simplă, pe bază de pâine, usturoi, oțet, ulei și apă. Mai târziu, s-au introdus și legumele. O supă hrănitoare și răcoritoare, foarte potrivită vremii (ca să nu zic vremurilor)
-
Ingrediente
- 4-5 roșii mari, coapte (cam 500-600 de grame să tot fie)
- 2 castraveți
- 1 ardei gras verde
- 4-5 căței de usturoi
- 125 ml ulei extravirgin de măsline (ceva mai puțin de o jumătate de cană)
- 2 linguri de oțet (dacă aveți un oțet mai tare, puneți doar o lingură)
- 3-4 felii de pâine albă
- apă, sare
- crutoane
Mai întâi, am îndepărtat coaja feliilor de pâine, le-am rupt în bucăți mari și le-am pus la înmuiat în 2 căni de apă.
Apoi am curățat roșiile de pieliță și de semințe, ardeiului i-am scos semințele și nervurile, am tăiat castravtele in bucăți după ce l-am curățat de coajă și am curățat usturoiul.
Le-am pus pe toate în blender și le-am amestecat bine. Peste ele am pus apoi pâine înmuiată și foarte bine stoarsă.
Când s-au amestecat bine toate, le-am scos într-un castron și am turnat deasupra uleiul de măsline, oțetul și puțină sare.
Am amestecat bine, apoi peste legume am pus apă, atât cât să rămână supa consistentă (cam o cană și jumătate am pus eu). Am dat le frigider pentru o oră. Apoi am pus niște crutoane în ea.
Puține mâncăruri merg așa de bine în zilele călduroase de vară. Poftă bună :)
supa asta merge perfect pe caldurile astea
Ador Gazpacho! Am mancatin Spania foarte multe feluri diferite, dar cel castellan este preferatul meu! Este foarte picant si aromat, sa mananc rece rece si este un deliciu, iar dupa trebuie neaparat sa bei un pahar de bere sa treaca iutimea. Il voi incerca si pe acesta, suna delicios!