Gem de prune, fără zahăr

19.08.2017 0 comentarii

Dacă faci parte din categoria persoanelor care evită gemul pentru că are zahăr, iată o reţetă special pentru tine: gem de prune, fără zahăr. Te tentează?

  1. Ingrediente

    5 kg de prune foarte coapte, din acelea care se curăţă uşor de sâmburi

    Mod de preparare

    Ia prunele şi pune-le în chiuvetă. Spală pe fiecare cu apă rece, după care pune-le într-un castron sau lighean şi lasă-le câteva minute, cât să se scurgă.

    Apoi, ia-le pe rând şi scoate-le sâmburii.

    Când etapa asta e gata, instalează maşina de tocat şi dă prunele prin maşina de tocat.

    Adaugă-le apoi într-un tuci mai mare şi pune-le pe foc. Focul trebuie să fie foarte mic.

    La început, până îşi mai lasă zeamă, vor sări, aşa că acoperă cu un capac.

    După, când deja şi-au mai lăsat din zeamă, ia capacul şi lasă-le aşa, să fiarbă până devine o compoziţie mai închegată. În funcţie de consistenţa dorită, poţi lăsa să fiarbă până la 5 ore.

    Mai poţi băga tuciul la cuptor, încă vreo oră, până când gemul devine mai închis la culoare.

    Scoate tuciul cu gemul.

    În prealabil, pregăteşte borcanele: spală-le şi usucă-le în cuptorul cald.

    Pune gem în fiecare borcan, până la terminarea compoziţiei.

    Bagă borcanele în cuptor (nu trebuie să fie încins) şi mai lasă-le până gemul prinde o pojghiţă deasupra (aproximativ 30 de minute).

    După, stinge focul şi lasă borcanele acolo până se răceşte şi cuptorul, şi ele.

    Când sunt reci, pune şi capacele.

    Opţional, mai poţi pune în fiecare borcan câte un sfert de aspirină pisată.

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: ebucataria.ro