Glandele suprarenale, cel mai des vinovate de oboseala cronică – 7 modalităţi de reechilibrare

28.03.2016 0 comentarii

Cu siguranţă ai auzit până acum despre importanţa glandei tiroide, dar ştiai că sănătatea întregului organism depinde şi de buna funcţionare a glandelor suprarenale? Oboseala cronică, unele dezechilibre hormonale, înrăutăţirea anumitor afecţiuni – toate sunt în strânsă legătură cu cât de eficient lucrează aceste două mici glande, localizate deasupra rinichilor.

  1. Glandele suprarenale eliberează anumiţi hormoni: cortizol, aldosteron, adrenalina, noradrenalina, dar şi estrogen şi testosteron.

    Cum aceşti hormoni controlează o groază de procese importante (menţinerea sarcinii, dezvoltarea organelor sexuale în timpul copilăriei şi pubertăţii, procesul metabolic şi inflamator etc.) e clar că trebuie să recunoaştem semnalele transmise ori de câte ori ceva nu este în regulă.

    Dezechilibrul glandelor suprarenale – mai mult decât o simplă oboseală pasageră


    Partea proastă este aceea că glandele suprarenale pot începe să nu mai funcţioneze corect din numeroase motive. Cel mai întâlnit este faptul că încep să producă mai mulţi sau mai puţini hormoni specifici.

    Totuşi, acest aspect, ca de altfel toate afecţiunile asociate glandelor suprarenale, pot fi corelate cu mulţi alţi factori, de la un stil de viaţă haotic până la defecte genetice, prezenţa unei infecţii sau chiar a unei tumori.

    Care sunt manifestările care ne indică o problemă la acest nivel?


    Bineînţeles, cu excepţia afecţiunilor mai grave, specifice, epuizarea glandelor suprarenale se manifestă cel mai frecvent prin oboseală cronică, dificultatea de a ne trezi dimineaţa, deşi am dormit suficient, incapacitatea de a adormi uşor sau la ore rezonabile, oboseală dimineaţa şi o stare de bine, de energie mai după amiază, irascibilitate, anxietate, lipsa energiei, un sistem imunitar slăbit (cauză a lipsei somnului odihnitor, al stresului etc.), alergii sau alte manifestări asociate cu creşterea inflamaţiei în corp, piele uscate, urinare frecventă, dureri de articulaţii, libido sexual scăzut, dureri de spate etc.

    Această oboseală cronică se aseamănă unui bulgăre de zăpadă care devine din ce în ce mai mare, aducând după el alte şi alte complicaţii. Oboseala scade capacitatea organismului nostru de a se apăra contra infecţiilor, creşte inflamaţia în corp agravând alte stări, dezechilibrează hormoni importanţi şi ei în contextul altor boli (diabet, endometrioză, sindromul ovarului polichistic etc.).

    7 modalităţi eficiente pentru reechilibrarea glandelor suprarenale

    1). Ai un program stabil în ceea ce priveşte somnul


    Nu e vorba aici numai despre a nu pierde nopţile, ci şi despre cât de organizat eşti. Aşadar, este de preferat să adormi la aceeaşi oră, cât mai devreme (până în ora 22.00-23.00) şi să te odihneşti cel puţin 8-9 ore, poate chiar mai mult dacă simţi că glandele suprarenale sunt foarte afectate. De asemenea, trezeşte-te la aceeaşi oră, dacă se poate, chiar la răsăritul soarelui.

    2). Nu te înfometa şi fii atent la când şi cum mănânci!

    Dacă te înfometezi, nu vei face altceva decât să determini glandele suprarenale să elibereze mai mult cortizol şi adrenalină, deci să se accentueze acest dezechilibru. Dacă luăm mese regulate, la ore fixe şi nu aşteptăm până ni se face foame, din start reglăm nivelul cortizolului.

    Cel mai indicat ar fi să optăm pentru mese bogate în prima parte a zilei şi pentru mese mai uşoare în a doua parte. Nu întârzia cu micul dejun care nu ar trebui să fie luat după ora 8.00 sau după mai mult de oră de când ne-am trezit. Micul-dejun ar trebui servit pe la 11.00-12.00, iar cina până în ora 18.00. Între aceste mese principale, optează şi pentru 3 gustări uşoare, sănătoase.

    3). Dieta suprarenalelor – ce ai voie şi ce nu ai voie să mănânci

    Pentru început, elimină din dietă cafeaua, alcoolul, alimentele procesate şi cele cu foarte mult zahăr (inclusiv fructe ca banane, stafide, curmale, smochine, portocale sau grapefruit). Apoi, încearcă să combini la orice masă grăsimi sănătoase (ulei de cocos, ulei de măsline, ghee), proteine şi carbohidraţi complecşi.

    Consumă în fiecare zi 6-7 porţii de legume, alegându-le pe cele mai colorate pentru că acestea sunt pline de minerale, vitamine şi antioxidanţi. Dintre fructe, cele recomandate sunt merele, cireşele, kiwi, perele, prunele, mango şi papaya.

    4). Dormi când îţi este somn şi relaxează-te când eşti stresat


    Ştim, uşor de spus, greu de făcut, dar ia-o ca pe o perioadă de recuperare. Aşadar, dacă programul îţi permite, nu strică să dormi 1-2 ore ori de câte ori te simţi obosit. Nu contează că e miezul zilei. Da, acest obicei nu ar trebui să dureze foarte mult, dar poate fi de ajutor în perioada de tranziţie. De asemenea, dacă te simţi stresat, apelează la tehnici de relaxare, chiar dacă acestea s-ar traduce doar prin vizionarea unui film bun sau citirea unei cărţi care îţi place.

    5). Fă exerciţii fizice uşoare sau moderate

    Orice antrenament fizic intens îţi va dăuna pentru că va solicita încă şi mai mult suprarenalele. Aşadar, nu lăsa sportul deoparte, dar optează pentru exerciţii uşoare şi moderate. O plimbare dimineaţa sau seara ar fi  suficientă.

    6). Consumă sare de calitate

    Consumul de sare de calitate ajută suprarenalele şi asta pentru că ea conţine minerale ce ajută la echilibrarea acestor. De altfel, deseori tânjim după produse sărate când avem o problemă de acest fel. Tocmai de aceea, indicat ar fi să alegi sarea de Himalaya.

    7). Apelează şi la suplimente

    Cele care scad inflamaţia s-ar afla pe primul loc. Aşadar, suplimentele cu acizi graşi Omega 3, magneziu, turmericul, vitamina C – toate sunt variante benefice. 

    În plus, un supliment cu complexul de vitamine B este şi el binevenit pentru că ne reglează producţia de energie, dându-ne mai multă vitalitate în timpul zilei şi ajutându-ne să dormim mai mult şi mai profund în timpul nopţii.

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: ebucataria.ro