Hamburgeri Burgundy

04.08.2010 11 comentarii
  1. Seria de produse fast food care pot fi făcute acasă, gustos și sănătos, continuă azi cu niște hamburgeri. Nu-s ei chiar clasici, dar "adaosurile" îi fac foarte delicioși, oricât nu-mi place mie cuvântul ăsta :) Oricum, sunt preferabili oricărui tip de hamburger din comerț.

    Ingrediente (pentru 10 burgeri Burgundy)

    • 1 kg carne de vită tocată
    • 1 linguriță piper verde
    • 1 linguriță semințe de chimen
    • 1 linguriță boabe de coriandru
    • 2 lingurițe de boia iute
    • 100 ml vin roșu sec
    • 1 ceapă medie (sau 2 mai mici)
    • 3-4 căței de usturoi
    • 50 ml sos Worcestershire
    • chifle
    • cașcaval (opțional)
    • sare

    Rețetă

    Am zdrobit chimenul, piperul și coriandrul. Alături de boia, le-am pus pe carne (carnea ar fi ideal să fie tocată la mașină, nu cu blenderul, ca să-și păstreze textura), am pus un pic de sare (nu prea multă)  și am framantat amestecul bine cu mâna.

    Hamburgeri Burgundy - carnea se framanta cu condimentele

    După ce s-au amestecat bine, am pus vinul roșu și sosul Worcestershire și am frământat din nou, minute bune.

    Hamburgeri Burgundy - se adauga vinul rosu si sosul worcestershire

    Am adăugat apoi ceapa și usturoiul, tocate mărunt - și iar am frământat, c-așa-i rețeta asta, se tot frământă la ea :)

    Hamburgeri Burgundy - se adauga ceapa si usturoiul

    Am dat carnea la frigider, acoperită cu folie de plastică, o oră. Apoi am scos-o și am făcut din ea niște chiftele turtite (așa, groase cam de un deget, două).

    Hamburgeri Burgundy - se formeaza hamburgerii

    Le-am pus pe grătarul bine încins.

    Hamburgeri Burgundy - hamburgerii se pun pe gratarul bine incins

    Le-am întors o singură dată, atunci când marginile au devenit maronii. (5-7 minute pe fiecare parte, să se pătrundă bine, dar să nu se usuce).

    Hamburgeri Burgundy - hamburgerii se intorc o singura data pe gratar

    Le-am pus la mijlocul chiflelor

    Hamburgeri Burgundy - hamburgerii se pun in chifle

    Peste unele am pus și câte o felie subțire de cașcaval, și uite așa am obținut cheeseburgeri :)

    Hamburgeri Burgundy - optional se poate pune o felie de cascaval peste hamburgeri

    Pentru că mi-erau la îndemână, am garnisit cu sosul de iaurt și ceapa îmbălsămată de la shaorma (da, merg de minune și cu hamburgerii ăstia, am martori). Dar, ca și la shaorma, pentru garniseală puteți folosi ce vă place: castraveți murați, felii de roșii, muștar, sos de roșii amestecat cu condimente sau orice altceva vă încântă)

    Hamburgeri Burgundy - se garnisesc cu rosii, castraveti murati, ceapa sau altele

    Poftă bună :)

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

  • Alex Grigoras

    Arata dezgustator...

    04.08.2010
  • ramona toma

    Vaaaaaaaaaaaai, ce pofta mi s-a facut! Excelent, o sa-i fac sotului chiar azi ca si asa mananca toata ziua numai prostii de la fastfood :) multumesc pentru reteta

    04.08.2010
  • mihai

    @Alex Grigoras daca esti vegetarian... pt mine arata apetisant

    04.08.2010
  • Dragos

    din experienta mea de martor si mancator al acestor hamburgeri va zic: gustul minunat(splendid, str?lucitor, magnific, mirific, paradiziac, m

    04.08.2010
  • Mihaela

    l-as fi vazut mai interesant cu o chifla facuta in casa, sau cel putin nu din paine ieftina alba de cauciuc, cu forma cat de cat regulata si(cel mai important!) fara urme negre de ars. se stie ca e bine sa i se dea o forma mai mare cat e carnea cruda pentru ca atunci cand se strange pe gratar sa ajunga la dimensiuni aemanatoare chiflei de paine. reteta e ok si pesemne tare gustoasa, dar rezultatul cere imbunatatiri la capitolul realizare si imagine pentru a fi demn de un post pe blog de bucatareala. sau poate e un post din caregoria 'asa nu' dar nu mi-am dat eu seama :)

    04.08.2010
  • andrei crivat

    Mihaela: in primul rand, erau chifle luate din brutarie, foarte proaspete si foarte gustoase, nicidecum "de cauciuc", cum le zici tu. erau chifle tipice pentru burgeri. Cu forma regulata, in esenta ai dreptate, da' scopul meu a fost sa fie gustos, nu sa arate perfecte ca cele de la Mc. Le-am dat forma necesara pentru a incapea perfect in chifle, care erau micute. Iar cu arsura.. imi pare rau, da' un burger fara urme de arsura nu arata deloc a burger. Decat daca-i facut din derivate de plastic, nu din carne macra. Uite doar o mica dovada: http://www.ifood.tv/files/images/bbq_hamburgers.jpg Desigur, fiecare ar dreptul la o opinie :) Multumesc pentru comentariu.

    04.08.2010
  • Mihaela

    cu mare placere :) intradevar, chifele sunt o nota personala. nu ma impac deloc cu asa-zisa paine alba care se gaseste la noi in comert. cat priveste dungile carbonizate ma gandeam la ceva de genul asta http://simplyrecipes.com/recipes/spicy_grilled_turkey_burger_with_coleslaw/ e mai estetic si mult mai sanatos!

    04.08.2010
  • Joculete

    eu nu mai vreau sa aud de hamburger si dinastea, deoarece acum am aflat de un pr la 23 de ani ca are ulcer, iar doctorul ia spus ca din acest motiv, FAST FOOD :|

    04.08.2010
  • Dragos

    @Mihaela iti garantez ca au fost minunati. arsura nu s-a simtit, din contra, aveau un gust de carne perfect facuta, patrunsi frumos si un pic de crusta deasupra. @Joculete adevar graieste gura medicului: cum iti respecti stomacul, asa te respecta si el. dar hamburgerii astia n-au nici o legatura cu ce se vinde in oras.

    04.08.2010
  • Joculete

    Dragos - am citit in mare vad ce contine, insa nu chiar daca am vrea sa facem ceva 100% eco, este greu sa facem rost de incredientele eco. Painea... carnea( care de multe ori contine ce nu ne imaginam), sosuri, condimente:D

    05.08.2010
  • Catifea

    Nu trebuie sa supere pe nimeni o remarca pertinenta! Intradevar pozele alea nu erau foarte reusite, Mihaela ti-a si oferit un exemplu foarte dragut. Ar trebui sa te simti flatat cand cineva are pretentii mai mari de la tine, inseamna ca ai facut din eBucataria un brand valoros, care se doreste cu standarde cat mai ridicate! " Tine sus treaba buna! "

    08.08.2010
Autor: Andrei Crivăț