Hot Spices – Cardamom, regele condimentelor

În India, cardamomul este considerat regele condimentelor. Cu o aromă puternică, asociată deseori cu citricele, cardamomul este al treilea cel mai scump condiment din lume, după vanilie şi şofran.
-
Originar din India, Indonezia, Nepal şi Pakistan, există două forme de cardamom (cardamomul verde/alb şi cardamomul negru cunoscut şi sub numele de cardamom maro, lung sau de Nepal), ambele fiind astăzi folosite în mâncăruri, băuturi sau în remedii naturiste.
De fapt, acest condiment a fost folosit încă din cele mai vechi timpuri în tradiţia Ayurveda, dar şi în medicina tradiţională chineză pentru a ameliora unele afecţiuni.
Nici nu este de mirare dacă amintim că 100 g de cardamom conţine 300 kcal, 68 g carbohidraţi, 11 g proteine, 28 g de fibre şi 0 colesterol, fiind bogat în minerale şi vitamine ca niacină, tiamină, vitamina A, vitamina C, calciu, fier, mangan, magneziu, fosfor sau zinc.
Ce gust are şi în ce combinaţii îl poţi folosi?
Poţi găsi atât cardamom păstăi (acolo unde atât păstaia, cât şi seminţele negre din interior dau aroma plăcută), cât şi măcinat, dar în acest caz condimentul fiind ceva mai scump.
Aroma este una puternică, asemănătoare citricelor, aşa că ar fi de preferat ca, la început, să foloseşti doar puţin cardamom pentru a te obişnui cu savoarea sa.
În ceea ce priveşte combinaţiile, ai grijă când îl asociezi cu alte condimente la fel de puternice, cum ar fi scorţişoara. În rest, aproape că nu există restricţii.
Cardamomul este excelent în ceai, smoothie, cu iaurt, cereale, orez, fructe de tot felul, cafea sau chiar preparate cu carne şi băuturi alcoolice.
Ce proprietăţi benefice are?
Studiile realizate până acum sunt insuficiente pentru a da verdicte clare, însă sunt destule informaţii care susţin faptul că acest condiment protejează sau ameliorează tulburările gastrointestinale, controlează nivelul de colesterol, are proprietăţi antiinflamatorii, îmbunătăţeşte circulaţia sanguină, ba chiar ar putea combate cancerul colorectal, susţine un studiu realizat în Kolkata.
Precauţii
Nu ar trebui să apară probleme atunci când foloseşti cardamomul strict ca condiment. Cu toate astea, din lipsa informaţiilor suficiente, nu se recomandă consumul de cardamom de către femeile însărcinate sau cele care alăptează.
De asemenea, dacă ştii că ai calculi biliari, evită să foloseşti acest condiment pentru că el ar putea declanşa dureri la nivel abdominal.
