Hot spices: Garam Masala – mixul de condimente “fierbinte”, celebru în tradiţia ayurvedică

Mai nou, nici condimentele nu se mai aleg atât de simplu, având ca principal factor gustul. Cele mai interesante combinaţii se fac pe baza unor asocieri gândite de terapeuţii asiatici şi indieni, specialiştii acestei arte, se pare.
-
Garam Masala este un astfel de mix, un amestec folosit deseori în bucătăria indiană şi cea sud-asiatică, cu o popularitate în creştere şi la noi.
Deşi nu există o reţetă unică, fiecare zonă adăugând sau eliminând anumite ingrediente, cele mai multe variante includ 6-7 condimente printre care: coriandru, cardamom, curcumă, seminţe de muştar, frunze de dafin, chimen, piper alb şi negru, cuişoare, nucşoară şi scorţişoară.
Acestea sunt prăjite, mărunţite, amestecate şi folosite apoi la mâncăruri diferite, având, se pare, şi numeroase beneficii asupra sănătăţii.
În tradiţia ayurvedică, “garam” înseamnă "fierbinte", iar “garam masala” s-ar traduce de fapt prin “încălzirea corpului”.
Această stare oferită tocmai de proprietăţile diferitelor condimente ajută organismul să se echilibreze, să se încălzească până la temperatura optimă, necesară vindecării sau menţinerii unei sănătăţi satisfăcătoare.
De aici derivă toate celelalte avantaje: metabolism mai eficient, energie crescută, stimularea imunităţii, accelerarea procesului de slăbit, o digestie mai bună, calmarea durerii sau scăderea nivelului de zahăr din sânge.
Dacă vrei şi tu să încerci Garam Masala, iată câteva reţete savuroase: Retete cu Garam Masala
