Iacob Zburătoru' - Flygande Jacob

29.07.2010 0 comentarii
  1. Nu, nu e vreo poveste pentru copii. Așa se cheamă această rețetă sudeză: Iacob Zburătoru' (Flygande Jacob). Se zice că Jacob ăsta (Ove Jacobsson, de fapt) era un aviator care s-a trezit într-o dimineață (probabil după vreo noapte de chef) și a făcut o mâncare cu tot ce-a găsit prin frigider. Mâncarea a plăcut atât de mult colegilor lui de unitate, încât a devenit una dintre cele mai populare rețete suedeze. Eu am învățat-o de la maestrul Iulian Marcu, chef la West City Hotel din Cluj - lângă care am făcut un fel de ucenicie, așa că o să mai vedeți rețete pe care i le-am furat :)

    Ingrediente

    • 1 piept de pui preparat la grătar
    • 100 gr bacon
    • 200 gr ciuperci
    • 200 gr smântână
    • 100 gr smântână dulce
    • 100 gr bulion (suc de roșii gros, de casă, e ideal)
    • 2 banane
    • 100 gr alune prăjite și sărate
    • 100 gr unt

    Rețetă

    Pieptul de pui e musai să fie deja preparat. La grătar ar fi optim.

    Flygande Jakob - puiul se prajeste la gratar

    Se taie fâșii și se pune într-o tavă. Baconul se taie fâșii și se prăjește un pic în 50 grame de unt.

    Flygande Jakob - baconul se prajeste in unt

    Apoi se pune în tavă, peste fâșiile de pui

    Flygande Jakob - baconul si puiul se pun in tava

    Ciupercile se călesc și ele, în restul de 50 de grame de unt

    Flygande Jakob - ciupercile se calesc in unt

    Apoi se pun peste bacon și pui, în tavă

    Flygande Jakob - ciupercile se pun in tava peste pui si bacon

    Bananele se taie felii și se pun și ele în tavă

    Flygande Jakob - bananele se taie felii si se adauga peste bacon pui si ciuperci

    Bulionul se amestecă bine cu cele două feluri de smântână

    Flygande Jakob - bulionul se amesteca cu smantana si cu smantana dulce

    Apoi se toarnă în tavă, peste restul ingredientelor.

    Flygande Jakob - smantana se toarna in tava peste bacon pui ciuperci si banane

    Se dă tava la cuptorul încins, la foc mediu, pentru 20-30 de minute. Pe la jumătatea timpului (adică după 10-15 minute), se scoate tava și se pun alunele.

    Flygande Jakob - tava se da la cuptor iar dupa 10 minute se adauga alunele

    Se scoate pe-o farfurie și se mănâncă cu poftă. Da, și mie mi-a sunat ciudat la început tandemul banane-bacon. Dar să mă credeți, combinația e foarte faină și interesantă.

    Flygande Jakob - se serveste calda

    Poftă bună :)

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: Andrei Crivăț