Înghețată de cacao cu ciocolată

-
Sunt, cred, sute de rețete de înghețată făcută în casă. Dar asta e una dintre cele pe care ni le făcea mama când eram copii. Mama mai făcea cu fistic, cu ness, de tot felul de fructe... azi am făcut-o pe asta, la rugămintea lui Claudiu Panfiloiu, pentru că e foarte simplă și foarte, foarte gustoasă.
Ingrediente
- 3 ouă
- 6 linguri de zahăr
- 3 linguri de cacao
- 300 gr smântână
- 100 gr ciocolată amăruie
- frișcă pentru decor
O mică notă introductivă - dacă vreți să faceți o cantitate mai mare, trebuie doar să păstrați proporțiile, doar mai puțină cacao. Spre exemplu, la 6 ouă, puneți 12 linguri de zahăr, dar numai 4-5 de cacao.
Bun. Mai întâi, am separat gălbenușurile de albușuri. E bine ca ouăle să fie așa, la temperatura camerei, nu proaspăt scoase din frigider. Gălbenușurile le-am amestecat cu zahărul.
La început cu o lingură, apoi cu mixerul, am amestecat bine-bine, până și-au mărit volumul și zahărul nu s-a mai simțit. Apoi am adăugat cele 3 linguri de cacao.
Am amestecat încet cu lingura și nu cu mixerul, ca să nu îmi sară cacao prin toată casa. De fapt, de-aici încolo n-am mai folosit mixerul decât pentru a bate albușurile spumă. Deci, am amestecat cu lingura până s-a omogenizat.
Apoi am pus smântâna și am amestecat din nou cu lingura, până s-a incorporat.
Am bătut albușurile spumă (dacă puneți un praf de sare, spuma se face mai repede) și am pus-o peste crema de ouă cu smântână și cu cacao.
Am amestecat cu lingura, încet, ca să rămână pufoasă. Apoi am tăiat ciocolata în bucățele mici-mici.
Am pus-o în înghețată.
Iar am amestecat (știu, pare că tot amesteci la rețeta asta, da' în realitate durează destul de puțin), apoi am dat-o la congelator. După 2-3 ore, e numai bună de mâncat.
Și da, știu ca nu mi-a ieșit foarte bine fața zâmbitoare, da' am încercat să transmit un mesaj de prietenie :)

nice and easy :) si bucatile alea de ciocolata nu merg la fund? ca ma gandesc ca n-au cum sa se topeasca :)
daca ma uit la cintarul care bate lejer peste primul numar cu trei cifre, creierul imi spune sa stau departe de delicatesa asta. noroc de inima, care, sedusa de smiley-ul lui andrei, ma trage s-o incerc.eu insa o sa pun si in ea, si in paharul insetat un rom de calitate - nu stiu daca o sa gasesti Bacardi 8, dar cu asa festin culinar, merita sa incerci
nu chiar. se amesteca in compozitie.
pe bune daca nu mi-ai facut pofta :)
Foarte buna iese inghetata asa. Am facut si eu. Si ce daca se duce ciocolata la fund? E ca o surpriza pentru cine mananca. Chiar am cumparat niste smantana. O s-o fac juma cu cacao si juma cu capsuni. Poti sa-mi spui cum facea mama ta inghetata cu fistic? Catare-mi place si mie nu-mi iese asa cum as vrea :)
Este foarte buna si foarte usor de preparat. Pentru inghetata cu aroma de fistic in loc de cacao se pun cateva picaturi de esenta de fistic; la fel se procedeaza pentru cea cu aroma de vanilie. Se poate adauga o cana de spuma de fructe - capsuni, zmeura, fragi....-sau piure de banane, de pere bine coapte,sau 2-3 lingurite de ness dizovate in putin lapte s.a.m.d. dupa inspiratie:-). In cazul in care se foloseste spuma de fructe se pune mai putin zahar in crema de oua fiindca si spuma de fructe contine zahar
Brandusa, iata, ti-a raspuns chiar mama :)
Andrei, m-ai nenorocit! ma apuc sa fac inghetata si asta n-ar fi nimic dar apoi, o mananc!!!Ceea ce deja e grav :)
Ivona, lasa, ca mananci putin cate putin :)
Ce inspirat am fost sa cer o reteta de inghetata. se vede ca nu is singuru preocupat de asa ceva. pe sambata dau verdictul la reteta.
Buna , vreau sa incerc sa fac inghetata pentru prima data :D Imi poti spune te rog ce fel de smantana ai folosit? Multumesc
Ana, am folosit smantana "Gospodar" de la Napolact.
Se mai gaseste esenta de fistic? Eu de cativa ani caut, imi trebuie pentru prajitura Regina, prajitura mea preferata din copilarie. Multumesc pentru raspuns, Cristina
Delicioasa, va rog vreau si eu reteta de inghetata de lamaie. Acum ca a venit caldura e racoritoare, am avut una teribila dar nu o mai gasesc. Daca se poate si retete de serbet. Va multumesc. Roxi
nu
@lenunatana - nu se fierbe nimic :)
Te rog, ai specificat in reteta scrisa, ca daca vrem sa facem mai multa inghetata sa dublam cantitatile la oua si zahar, dar sa punem mai putina cacao, dar ai spus sa punem 9-10 linguri de cacao, ai gresit cand ai zis, mai putina cacao?
Vio, ai dreptate, am gresit. Se pune mai putina cacao, 4-5 linguri, nu 6 (cum ar fi dublu). Am si corectat. Multumesc de atentionare :)
foarte buna
Pare delicios,o voi incerca cu siguranta!In loc de smantana merge frisca lichida?
Eu am doar 11 ani si as dori sa fac inghetata pentru parintii mei la aniversarea lor . Cum pot s-o fac mai usor?