Înghețată de cacao cu ciocolată

13.05.2010 21 comentarii
  1. Sunt, cred, sute de rețete de înghețată făcută în casă. Dar asta e una dintre cele pe care ni le făcea mama când eram copii. Mama mai făcea cu fistic, cu ness, de tot felul de fructe... azi am făcut-o pe asta, la rugămintea lui Claudiu Panfiloiu, pentru că e foarte simplă și foarte, foarte gustoasă.

    Ingrediente

    • 3 ouă
    • 6 linguri de zahăr
    • 3 linguri de cacao
    • 300 gr smântână
    • 100 gr ciocolată amăruie
    • frișcă pentru decor

    O mică notă introductivă - dacă vreți să faceți o cantitate mai mare, trebuie doar să păstrați proporțiile, doar mai puțină cacao. Spre exemplu, la 6 ouă, puneți 12 linguri de zahăr, dar numai 4-5 de cacao.

    Bun. Mai întâi, am separat gălbenușurile de albușuri. E bine ca ouăle să fie așa, la temperatura camerei, nu proaspăt scoase din frigider. Gălbenușurile le-am amestecat cu zahărul.

    Inghetata cu cacao - galbenusurile se amesteca cu zahar

    La început cu o lingură, apoi cu mixerul, am amestecat bine-bine, până și-au mărit volumul și zahărul nu s-a mai simțit. Apoi am adăugat cele 3 linguri de cacao.

    Inghetata cu cacao - se adauga cacao

    Am amestecat  încet cu lingura și nu cu mixerul, ca să nu îmi sară cacao prin toată casa. De fapt, de-aici încolo n-am mai folosit mixerul decât pentru a bate albușurile spumă. Deci, am amestecat cu lingura până s-a omogenizat.

    Inghetata cu cacao - cacao se amesteca bine cu galbenusurile si cu zaharul

    Apoi am pus smântâna și am amestecat din nou cu lingura, până s-a incorporat.

    Inghetata cu cacao - se adauga smantana

    Am bătut albușurile spumă (dacă puneți un praf de sare, spuma se face mai repede) și am pus-o peste crema de ouă cu smântână și cu cacao.

    Inghetata cu cacao - se adauga albusurile batute spuma

    Am amestecat cu lingura, încet, ca să rămână pufoasă. Apoi am tăiat ciocolata în bucățele mici-mici.

    Inghetata cu cacao - ciocolata se taie bucatele mici

    Am pus-o în înghețată.

    Inghetata cu cacao - ciocolata se adauga in inghetata

    Iar am amestecat (știu, pare că tot amesteci la rețeta asta, da' în realitate durează destul de puțin), apoi am dat-o la congelator. După 2-3 ore, e numai bună de mâncat.

    Inghetata cu cacao - inghetata se da la frigider pentru cateva ore inainte de servire

    Și da, știu ca nu mi-a ieșit foarte bine fața zâmbitoare, da' am încercat să transmit un mesaj de prietenie :)

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

  • puiutu

    nice and easy :) si bucatile alea de ciocolata nu merg la fund? ca ma gandesc ca n-au cum sa se topeasca :)

    13.05.2010
  • fatduck

    daca ma uit la cintarul care bate lejer peste primul numar cu trei cifre, creierul imi spune sa stau departe de delicatesa asta. noroc de inima, care, sedusa de smiley-ul lui andrei, ma trage s-o incerc.eu insa o sa pun si in ea, si in paharul insetat un rom de calitate - nu stiu daca o sa gasesti Bacardi 8, dar cu asa festin culinar, merita sa incerci

    13.05.2010
  • andrei crivat

    nu chiar. se amesteca in compozitie.

    13.05.2010
  • webber

    pe bune daca nu mi-ai facut pofta :)

    13.05.2010
  • Brindusa

    Foarte buna iese inghetata asa. Am facut si eu. Si ce daca se duce ciocolata la fund? E ca o surpriza pentru cine mananca. Chiar am cumparat niste smantana. O s-o fac juma cu cacao si juma cu capsuni. Poti sa-mi spui cum facea mama ta inghetata cu fistic? Catare-mi place si mie nu-mi iese asa cum as vrea :)

    13.05.2010
  • Mamanu

    Este foarte buna si foarte usor de preparat. Pentru inghetata cu aroma de fistic in loc de cacao se pun cateva picaturi de esenta de fistic; la fel se procedeaza pentru cea cu aroma de vanilie. Se poate adauga o cana de spuma de fructe - capsuni, zmeura, fragi....-sau piure de banane, de pere bine coapte,sau 2-3 lingurite de ness dizovate in putin lapte s.a.m.d. dupa inspiratie:-). In cazul in care se foloseste spuma de fructe se pune mai putin zahar in crema de oua fiindca si spuma de fructe contine zahar

    13.05.2010
  • andrei crivat

    Brandusa, iata, ti-a raspuns chiar mama :)

    13.05.2010
  • ivona

    Andrei, m-ai nenorocit! ma apuc sa fac inghetata si asta n-ar fi nimic dar apoi, o mananc!!!Ceea ce deja e grav :)

    13.05.2010
  • andrei crivat

    Ivona, lasa, ca mananci putin cate putin :)

    13.05.2010
  • Panfiloiu Claudiu

    Ce inspirat am fost sa cer o reteta de inghetata. se vede ca nu is singuru preocupat de asa ceva. pe sambata dau verdictul la reteta.

    13.05.2010
  • Ana

    Buna , vreau sa incerc sa fac inghetata pentru prima data :D Imi poti spune te rog ce fel de smantana ai folosit? Multumesc

    14.05.2010
  • andrei crivat

    Ana, am folosit smantana "Gospodar" de la Napolact.

    14.05.2010
  • chris

    Se mai gaseste esenta de fistic? Eu de cativa ani caut, imi trebuie pentru prajitura Regina, prajitura mea preferata din copilarie. Multumesc pentru raspuns, Cristina

    20.05.2010
  • Roxi

    Delicioasa, va rog vreau si eu reteta de inghetata de lamaie. Acum ca a venit caldura e racoritoare, am avut una teribila dar nu o mai gasesc. Daca se poate si retete de serbet. Va multumesc. Roxi

    29.05.2010
  • lenunatana

    nu

    15.06.2010
  • andrei crivat

    @lenunatana - nu se fierbe nimic :)

    15.06.2010
  • vio

    Te rog, ai specificat in reteta scrisa, ca daca vrem sa facem mai multa inghetata sa dublam cantitatile la oua si zahar, dar sa punem mai putina cacao, dar ai spus sa punem 9-10 linguri de cacao, ai gresit cand ai zis, mai putina cacao?

    21.12.2010
  • andrei crivat

    Vio, ai dreptate, am gresit. Se pune mai putina cacao, 4-5 linguri, nu 6 (cum ar fi dublu). Am si corectat. Multumesc de atentionare :)

    22.12.2010
  • eugenia

    foarte buna

    15.04.2011
  • adina

    Pare delicios,o voi incerca cu siguranta!In loc de smantana merge frisca lichida?

    28.03.2012
  • Antonia

    Eu am doar 11 ani si as dori sa fac inghetata pentru parintii mei la aniversarea lor . Cum pot s-o fac mai usor?

    27.08.2012
Autor: Andrei Crivăț