Kaiserchmarrn - Clătitele împăratului

Dacă ai vizitat până acum Austria sau Germania, e foarte posibil să fi savurat deja delicatesa pregătită pentru astăzi: Kaiserchmarrn – Clătitele împăratului!
-
Kaiserchmarrn sunt de fapt nişte bucăţele de clătite, presărate cu zahăr farin şi savurate alături de un sos de vanilie sau fructe. În timp, reţetei originale i s-au adăugat diverse alte ingrediente: nuci, bucăţi de fructe, stafide caramelizate, migdale, sosuri, gemuri etc.
În cazul în care doreşti, poţi şi tu improviza adăugând din ingredientele de mai sus variantei următoare:
Ingrediente
600 ml lapte
130 ml smântână lichidă
4 ouă
1 plic budincă de vanilie
1 praf sare
50 g zahăr
250 g făină
1 vârf de cuţit praf de copt
40 g migdale mărunţite
20 g nuci mărunţite şi coapte înainte
2 linguri unt
1 lingură zahăr vanilat
afine pentru decorare
Pentru sosul de kiwi:
4-5 kiwi
1 1/2 linguriţă de miere
3-4 linguri de lămâie
Mod de preparare
Amestecă 200 ml de lapte cu smântâna lichidă, adaugă plicul de sos de vanilie şi amestecă cu un mixer aproximativ 2 minute.
Separă albuşurile de gălbenuşuri.
Mixează gălbenuşurile într-un bol separat cu un pic de sare, zahărul vanilat, zahărul şi 350 ml lapte.
Adaugă în făină praful de copt şi amestec-o în compoziţia de ouă de mai sus, treptat.
Încorporează tot aici migdalele şi nucile tăiate mărunt.
Bate albuşurile spumă, după care încorporează-le şi pe ele în amestecul de mai sus.
Încălzeşte o lingură de unt într-o tigaie mai mare, rotundă.
Toarnă jumătate din compoziţia de mai sus şi coace la foc mediu până devine aurie.
Împarte în 2 jumătăţi şi întoarce uşor amestecul.
Se va forma ca o clătită pe care, la final, o rupi în bucăţi mai mici.
Procedează la fel cu cealaltă jumătate a amestecului, dar ai grijă să păstrezi caldă clătita preparată prima dată.
Apoi, amestecă-le într-o farfurie, pudrează cu zahăr, decorează cu afine şi serveşte cu budinca de vanilie preparată la primul pas si sos de kiwi.
Sosul de kiwi se prepară astfel: decojeşte şi taie în bucăţi fructele de kiwi şi amestecă-le într-un blender cu miere şi suc de lămâie până capătă o consistenţă cremoasă.
