Lasagna
-
Bucătar: Nevasta lui Arhi
Aceasta este o variantă de rețetă de lasagna. Sigur că sunt și multe alte variante, unele cu sos ragu, altele cu sos bechamel, unele cu ricotta, altele cu mozarella și așa mai departe. Lasagna înseamnă, de fapt, o oală de gătit în care se făcea această mâncare, dar între timp cuvântul a evoluat și a ajuns să reprezinte mâncarea în sine.
Sosul bechamel
Rețeta pe care am gătit-o eu este destul de simplă și este făcută cu sos bechamel. Pentru sos, aveți nevoie de 2 linguri de unt, o lingură sau două de făină, o cană cu lapte, 400 de grame de smântână, sare și piper. Se pun lingurile de unt la topit în tigaie, se adaugă făină, se călește (și se amestecă tot timpul, să nu facă cocoloașe) iar apoi se pune laptele și se lasă un pic, câteva minute, să fiarbă. Apoi se pune sare și piper după gust și la urmă se adaugă smântâna. Și asta e tot o variantă de sos bechamel, mai sunt și altele. (click pe poze pentru mărire)
Foile
Apoi am preparat foile pentru lasagna. Se amestecă într-un castron trei ouă, făină cât cuprinde (din ochi), câțiva stropi de ulei de măsline, sare și foarte puțin zahăr. Se amestecă până se obține un aluat, care apoi se întinde pe masa de gătit (pe care înainte presărăm un strat de făină, să nu se lipească aluatul) cu sucitorul și se lasă la zvântat. Apoi le-am trăiat în trei părți egale, ca să-mi iasă trei foi.
Umplutura
Pentru umplutură, am folosit kaizer afumat și șuncă presată, tăiate fâșii (sau "fideluță"). Peste ele am turnat două cutii de ciuperci tăiate, peste care am spart două ouă întregi. Am amestecat bine toate ingredientele într-un castron și am pus și un pic de oregano. Separat, am ras cașcaval - cam o roată medie.
Am uns o tavă cu ulei de măsline, apoi am pus prima foaie de aluat, peste care am pus un strat uniform de bechamel și o treime din compoziția de mai sus, de la umplutură. Am pus cașcaval ras din belșug, apoi am repetat operațiunea cu a doua și a treia foaie. Cu grijă să vă rămână suficient sos bechamel pentru ultima foaie, peste care puneți doar bechamel, dar și suficient cașcaval ras, pe care îl veți pune la sfârșit.
Apoi am acoperit tava cu folie de aluminiu și am dat-o la cuptor, la foc serios, cam 40-50 de minute (depinde și de cuptorul pe care-l aveți). După cele 40-50 de minute, am scos folia de aluminiu și am presărat ultima parte din cașcaval și am mai lăsat-o la cuptor până a prins o crustă aurie.
La final arăta așa:
Poftă bună :)

[...] buc?t?ria italian? am trecut
Stiu ca reteta asta pare complicata, dar, este de-a dreptul delicioasa. Si nu dureaza foarte mult pana e gata. Delicioasa, va zic!
[...] Nu uita?i s? merge?i s
[...] Lasagna Nevestei de Arhi [...]
eu stau in Italia :), imi face mama..tot cu sos de bechamel :).e SUPER GUSTOASA
Un vot si de la mell, am sa fac si eu in weekend o lasagna.
cata reclama pentru o lasagna... e concurs de bucatari sau de mancare?
sincer
[...] conduce deta?at
Un vot si de la mine. :)
yummmy :) ,bafta, dar cu siguranta vei castiga :)
nu mi place arata mai mult a placinta cele mai bune pate pt lasagna sunt cele din comert de la barilla.cat despre faptul ca italienii prepar propriile lor paste proaspete..........................au secretele lor,credeti ma pe cuvant.
FELICITARI !!! O SA FAC SI EU....
sincera sa fiu nu arata a lasagna deloc si nici ingredientele nu sunt aceleasi cu cele originale,asta e o reteta inventata.data viitoare cand fac eu lasagna am sa va arat niste poze...........nu ma laud,dar fac cea mai buna lasagna cu sos de ragu