LEACURI DIN GRĂDINĂ: Bananele

23.02.2017 0 comentarii

Bananierul este cultivat încă din antichitate, chiar înainte de cultivarea orezului. Banana este considerată ca fiind unul dintre cele mai vechi și mai cunoscute fructe din lume.

  1. Bananierul face parte din familia Musaceae și este cultivat pentru fructele sale, care cresc sub formă de mănunchiuri numite "mâini", ce conțin 10-20 de banane. Inițial, bananele cresc orientate în jos, dar se întorc, apoi, către lumină, creând curbura specifică.

    Originar din Asia de sud-est și Oceania, se cultivă pe tot continentul african și în multe regiuni din America Centrală. Marinarii portughezi au adus bananele din vestul Africii în Europa la începutul secolului al XV-lea.

    În decursul timpului s-au dezvoltat multe soiuri. Banana Lacatan este considerată cea mai gustoasă și mai aromată varietate de banane din lume. Banana galbenă pe care o consumăm astăzi este un mutant accidental descoperit de Jean Francois Poujot, în 1836, pe plantația sa din Jamaica. Plantații de banane sunt crescute în peste 130 de țări din lume, mai multe decât pentru orice alt fruct de cultură.

    Bananele, folosite în general ca aliment de bază, consumate în stare crudă sau gătite, au și proprietăți terapeutice prin conținutul bogat în: proteine, minerale, fibre, carbohidrați, calciu, fosfor, fier, potasiu, acid folic, magneziu, crom, sodiu, vitaminele A, C,B1, B2, și E. Bananele nu doar vindecă, ci și previn multe afecțiuni.

    Bananele sunt o sursă sigură și rapidă de energie prin cele trei zaharuri naturale: sucroza, fructoza și glucoza, combinate cu fibre. Potrivit cercetărilor, două banane oferă energie pentru 90 de minute de efort susținut.

    Potrivit unui studiu recent, persoanele depresive se simt mai bine după ce consumă o banană, datorită conținutului de triptofan, o proteină pe care corpul uman o transformă în serotonină, care relaxează, îmbunătățește moralul, are un efect calmant asupra creierului și acționează ca un sedativ ușor. Potasiul din banane este și el foarte benefic pentru activitatea creierului, ajută la normalizarea pulsului, trimite oxigen către creier și reglează echilibrul hidric al organismului. Consumul de banane ajută la reducerea riscului de atac de cord. Atunci când suntem stresați rata metabolismului crește, reducând astfel nivelul potasiului. Acesta poate fi echilibrat cu ajutorul unei gustări formate din banane, care au un conținut ridicat de potasiu.

    Bogată în fier, ameliorează anemia prin stimularea producției de hemoglobină din sânge. Astfel, consumarea bananelor este indicată anemicilor. De asemenea, vitamina B6 din compoziția bananei reglează nivelul de glucoză din organism, ceea ce are de asemenea un efect pozitiv asupra stării de bine.

    Bananele consumate între mese ajută la păstrarea nivelului de zahăr din corp și la evitarea grețurilor de dimineață.

    Bogate în fibre, includerea bananelor în dieta noastră ne ajută să menținem un tranzit intestinal bun. Ele se numără printre alimentele cu cel mai mare conținut de prebiotice, bacterii esențiale din intestin care ajută la digestie.

    Este singurul fruct care se poate mânca crud fără a determina apariția ulcerului cronic. Neutralizează aciditatea sucurilor gastrice.

    Sucul de banane este un remediu bine cunoscut în bolile urinare. El îmbunătățește funcționarea rinichilor și a ficatului. Curăță regiunea abdominală de toxine și ajută la eliminarea lor prin urină. S-a descoperit că este bună și în îndepărtarea pietrelor și în cazul prostatei. Bananele sunt folositoare în tratamentul artritelor și a gutei.

    Acest fruct e foarte folositor pentru cei care sunt alergici la anumite mâncăruri sau care suferă de urticarii, dereglări stomacale sau astm. Bananele conțin amino-acizi, care în cele mai multe cazuri nu sunt alergici. Coaja sa groasă oferă o excelentă protecție împotriva bacteriilor și a contaminării. Aplicarea ei în zonele pielii ciupite de insecte reducere inflamația și iritația. La fel se procedează și în cazul unui neg, folosind un plasture sau leucoplast medicinal.

    Una din cele mai simple metode prin care se poate scăpa de mahmureală este un "milkshake" de banane cu miere sau consumarea unei banane înainte de culcare.

    Deși inestetice, cu cât au coaja mai pătată, cu atât sunt mai eficiente în lupta cu cancerul. Potrivit studiilor japoneze, o banană coaptă bine, cu coaja pătată sau maronie, produce o substanță numită TNF (Factor de necroză tumorală), care distruge celulele tumorale și întărește imunitatea.

    În prezent, cultivatorii de banane din lume se luptă cu nouă ciupercă, numită "Panama Disease Tropical Race 4" (TR4), pentru care nu există niciun tratament, potrivit unui raport publicat de "The Independent" și confirmat de Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO), și care amenință să distrugă cantități însemnate de culturi. Bananele reprezintă una dintre cele mai importante surse alimentare în țările sărace și în curs de dezvoltare.


    Sursa: Agerpres

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: ebucataria.ro