LEACURI DIN NATURĂ: Iarba neagră (Calluna vulgaris)

02.06.2017 0 comentarii

Iarba neagră, departe de a-și reprezenta numele ca înfățișare, este cunoscută pentru bogăția și rafinamentul florilor de culoare mov dar și pentru istoria îndelungată de utilizare în medicina populară.

  1. Calluna vulgaris este un arbust ce aparține familiei Ericaceae și este originar din Europa, din Islanda, din Insulele Feroe și din Insulele Azore. Acesta a fost introdus și în multe alte locuri din întreaga lume cu climă adecvată, inclusiv America de Nord, Australia, Noua Zeelandă și Insulele Falkland. Este planta dominantă pe majoritatea țărmurilor, pe marginile mlaștinilor din Europa și în zonele cu vegetație bogată în păduri acide de pin și stejar. Crește sub formă de tufe dese pe solurile sărăcăcioase.

    Este un arbust cu tulpini lemnoase, putând ajunge până la o înălțime de un metru. Are frunzele mici, liniare (având mai puțin de 2-3 mm lungime) purtate în perechi opuse. Florile mici sunt de culoare roșiatică sau roz-violacee (doar ocazional sunt albe în varianta sălbatică) situate în zona de vârf a ramurilor și apar în vara târziu, de la sfârșitul lunii iulie până în noiembrie, în emisfera nordică. Fructul este o capsulă.

    Pentru terapiile medicinale se recoltează toamna vârfurile tinere, cu tot cu frunze și flori, se usucă și se păstrează în săculeți de pânză sau hârtie. Principalul preparat care se obține este decoctul. Se mai prepară cataplasme, extract fluid, ulei.

    Substanțele active importante sunt: acidul galic, acidul cafeic, ericolină, ericinol, tanoizi, substanțele minerale, derivați flavonici, derivați fenilpropanoici, ulei eteric, precum și arbutosida — un compus specific.

    Planta de Calluna vulgaris a fost utilizată în medicina tradițională austriacă, sub formă de ceai în tratamentul pentru afecțiunile localizate la nivelul rinichilor și ale tractului urinar. Practic ceaiul curăță rinichii și căile urinare, fiind antiseptic, depurativ, astringent.

    Preparatele de iarbă neagră sunt indicate în gută, în reumatism, în paralizii, pecingine, pielonefrite, în nevralgii. Un remediu homeopatic se poate face din ramurile proaspete, utilizându-se în tratarea reumatismului, a artritei și a insomniei, potrivit www.naturalmedicinalherbs.net.

    Eficiența decoctului din iarbă neagră în afecțiuni cardiace este dată de faptul că mărește capacitatea de contracție a mușchiului cardiac.

    Ceaiul obținut din această plantă este eficient și în diaree, constipație, cistită, colici abdominali, febră, hemoragii, blocaje musculare, plăgi, ulcere și ulcerații la nivelul pielii, celulită, obezitate. Este uneori folosit pentru a provoca transpirații, potrivit www.webmd.com.

    În combinație cu alte plante medicinale, iarbă neagră este utilizată pentru tratarea diabetului, disconfortului menstrual, menopauzei și epuizării nervoase. Alte utilizări includ stimularea digestiei și reglarea sistemului circulator.

    Infuzia obținută din lăstari cu flori este folosită în tratarea tusei, răcelii, a afecțiunilor renale, a cistitei etc. Extern cataplasme din iarbă neagră sunt utilizate în cicatrizarea rănilor.

    Sursa: Agerpres

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: ebucataria.ro