LEACURI DIN NATURĂ: Limeta (lămâia verde)

07.04.2017 0 comentarii

Limeta cunoscută, la noi, ca lămâia verde (Citrus aurantifolia) face parte din familia Rutaceae, fiind o specie din genul Citrus. Este un copac de înălțime mică, veșnic verde, specific zonei tropicale din Asia.

  1. Arborele crește până la 5 m înălțime și are ramurile, spinoase, dense și neregulate. Frunzele sunt mici de culoare verde închis și sunt plăcut parfumate. Florile sunt alb-gălbui. Fructele, singure sau grupate, sunt mici (2,5-5 cm diametru), suculente, foarte acide și parfumate. Au coaja lucioasă și verde atunci când sunt tinere, galben-deschis când sunt mature, având o grosime de 1,5-3 mm. Florile și fructele apar pe tot parcursul anului, dar sunt mai abundente din mai până în septembrie, în emisfera nordică. Fructele sunt recoltate aproape întotdeauna necoapte (verzi) și sunt consumate înainte de a atinge starea de coacere (galbene). Pulpa este galbenă-verzuie.

    Limeta are un conținut bogat de vitamina C, și cantități importante de calciu, potasiu, tiamină, vitamina A, zahăr, fier, niacină, vitamina B, fosfor, riboflavonoină, proteine și uleiuri esențiale.

    Fructele sunt consumate crude sau fierte, folosite ca arome sau transformate în jeleuri, sucuri, gemuri sau marmelade. În bucătăria persană, lămâia verde este uscată și folosită la gătit. Frunzele sunt, uneori, folosite drept condiment în mâncăruri, potrivit www.pfaf.org.

    Din punct de vedere medical sunt utilizate diferite părți ale plantei. Din cele mai vechi timpuri, infuzia din frunze era băută împotriva durerilor de cap și a răcelilor, iar rădăcina era utilizată în cazul hemoragiilor și a bolilor venerice. Uleiul esențial extras din coaja fructului este utilizat și în prezent, pe scară largă, în prepararea de băuturi răcoritoare, uleiuri pentru corp, produse cosmetice, paste de dinți, deodorante, apă de gură și alte produse.

    Beneficiile aduse sănătății prin consumul fructului includ pierderea în greutate, îmbunătățirea digestiei, precum și tratarea tulburărilor respiratorii, a ulcerului, a gutei, a astmului, alergiilor, îngrijirea articulațiilor, a pielii și a ochilor, etc.

    Conținutul mare de vitamina C a făcut ca limeta să fie cunoscută ca un remediu în prevenirea și tratamentul scorbutului, boală care este cauzată de o deficiență de vitamina C.

    Sucul obținut din lămâia verde și uleiurile esențiale pe care le conține sunt foarte benefice pentru piele atunci când sunt consumate sau aplicate extern. Reîntinerește pielea, o protejează împotriva infecțiilor și reduce mirosul corpului datorită prezenței cantității mari de vitamina C și a flavonoizilor.

    Limeta stimulează sistemul digestiv și crește secreția sucurilor digestive și a acizilor biliari. Concentrația mare de flavonoide stimulează, de asemenea, mișcarea peristaltică. Acesta este motivul, de fapt, pentru care a devenit o practică tradițională în India și diferite țările învecinate, ca la mesele de prânz și cină să fie consumată o limetă, potrivit www.organicfacts.net.

    Un suc concentrat de lămâie verde cu sare, acționează ca un purgativ excelent, fără efecte secundare. Limeta conține compuși unici, pe nume limonoizi, care au un puternic efect anticancer. Consumarea frecventă a sucului de lămâie verde cu apă, ajută la prevenirea cancerului de sânge, stomac și colon.

    Potrivit American Diabetes Association, lămâile verzi, alături de alte fructe citrice sunt considerate super-alimente pentru persoanele cu diabet zaharat. În principal, nivelul ridicat de fibre solubile din compoziția lămâilor verzi fac din acestea un ajutor ideal în reglarea absorbției de zahăr în sânge.

    Una dintre multele cauze ale artritei este excesul de acid uric, care se acumulează în organism. Acidul citric din fructele citrice, precum lămâile verzi, este un solvent în care acidul uric se poate dizolva. Acestea, în general, au proprietăți anti-inflamatorii și pot fi folosite pentru o serie de probleme ce cauzează inflamații.

    Sucul de lămâie verde poate reduce febra, grație cantității mari de vitamina C pe care o conține.

    De asemenea, conținutul ridicat de potasiu al limetei este foarte eficient în îndepărtarea substanțelor toxice care se depun în rinichi și vezica urinară. Proprietățile dezinfectante ajută, de asemenea, la vindecarea sistemului urinar, luptând împotriva infecțiilor și a blocajelor cauzate de depozitele de calciu de la nivelul tractului urinar.

    Ceea ce recomandă lămâia verde, în numeroase afecțiuni, este faptul că aceasta nu are efecte secundare negative.

    Sursa: Agerpres

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: ebucataria.ro