LICORI CU GUST Cluj: Bloggerul Casian Popa spune că românii își schimbă gusturile în privința berii

Bloggerul clujean Casian Popa, care este autorul unui site cu sfaturi despre băuturi, recomandă românilor ca de 1 Mai să fie un pic mai curioși sau mai curajoși și să încerce să bea și o bere albă sau una germană ori britanică în locul tradiționalei bere lager sau pils care se consumă de obicei la noi în țară.
-
El spune că aceste tipuri de bere sunt un pic mai pretențioase și nu pot fi servite după o răcire prealabilă în apa pârâului de la locul de picnic, dar pentru cei care își vor petrece ziua de 1 mai într-un loc mai puțin public, alături de familie, alegerea unei astfel de beri ar putea fi o experiență plăcută.
'Berea este o băutură consumată în mod tradițional de 1 mai, vremea e deja mai caldă și sezonul vinului roșu s-a terminat. Românii asociază berea cu mici și cartofi prăjiți, dar mai sunt și alte combinații pe care ar trebui să le încerce. Românii sunt mai conservatori, în sensul că noi consumăm bere de tip lager, pils, însă nu neapărat de cea mai bună factură. Și asta înseamnă o bere obținută relativ lejer, cu o calitate nu tocmai extraordinară și de obicei se bazează pe consumul unui volum mare de băutură și pun mai puțin preț pe calitate', a explicat Casian Popa.
El consideră că deși este foarte greu să le schimbi oamenilor obiceiurile de consum, acest lucru se petrece deja. Un semn că românii încep să își diversifice gusturile este creșterea consumului de bere nefiltrată, care este în prezent la mare căutare.
'Nu știu cât va dura, dar oamenilor le place această bere pentru că, spre deosebire de berea lager, are o consistență mai puternică și un gust diferit, pentru că provine din grâu', explică bloggerul.
Acelora care sunt un pic mai curioși, el le recomandă să încerce și o altă bere, mai ales de proveniență cehească sau germană, care sunt țări de tradiție în fabricarea berii.
'Personal nu merg pe ideea de tradiționalitate, eu merg pe dreptul de a alege și pe curiozitate. Eu aș recomanda ca oamenii să încerce și altceva, niște beri cehești sau germane din zona muncheneză sau bavareză sau chiar beri albe din nordul Franței sau chiar din Belgia. Eu cred că două beri bune fac mai mult decât zece beri proaste', a spus bloggerul.
El oferă și câteva recomandări referitoare la modul corect în care se servește o bere. Potrivit acestuia, în timpul turnării, paharul de bere trebuie mereu înclinat, pentru evitarea producerii unei spume prea abundente.
În ceea ce privește tipurile de pahare și rolul acestora, există câteva caracteristici de care trebuie să se țină cont. Una dintre ele este capacitatea paharului, care trebuie să fie potrivită atât pentru a conține cantitatea de bere dintr-un recipient cât și pentru spuma care poate rezulta în urma turnării. Este de reținut faptul că spuma berii protejează conținutul față de oxidare.
'Berile de fermentație la temperaturi joase (lager, pils), dar și cele albe, nu au un miros pronunțat și trebuie servite în pahare înalte, altglass, weizenbecker sau pahar conic ori flute pentru a reduce la minimum contactul cu aerul și dispersia mirosului. Berile de fermentație la temperaturi înalte (ale, porter, trapiste, stout, bock, etc.) care au arome pronunțate, complexe și mult mai hotărâte, se servesc fie în pahare mai largi (tip pahar/halbă) fie în pahare-balon, cupe rotunde, cupe globulare, ori cu cupa închisă. Paharele cu mâner ajută la evitarea încălzirea berii de la căldura degetelor', detaliază site-ul 'Snoblesse Oblige', pe care Casian Popa l-a creat pentru cei care doresc să știe mai multe despre alegerea, servirea și consumul unui anumit tip de băutură.
Un pont pe care el îl mai dă cititorilor săi este că o bere de calitate nu ar trebui să aibă coloane persistente de bule, deoarece acest lucru indică prezența unei cantități prea mari de CO2.
Sursa: Agerpres
