Măcinici munteneşti, în zeamă

08.03.2016 0 comentarii

În zona Munteniei, dar nu numai, se prepară în special măcinici în zeamă. Fiertura vine să amintească de lacul îngheţat în care au fost aruncaţi cei 40 de soldaţi creştini deveniţi apoi Sfinţi Mucenici, iar forma rotundă a măcinicilor simbolizează viaţa veşnică.

  1. Pe lângă aceste semnificaţii, măcinicii sunt foarte gustoşi, preparaţi din cocă simplă, fierţi apoi în zeamă şi savuraţi cu nucă măcinată, bucăţi de nucă ceva mai mare, zahăr şi scorţişoară.

    Ingrediente

    500 g făină
    ½ linguriţă sare
    500 ml apă
    apă pentru fiertură
    4 linguri de zahăr tos + zahăr după preferinţă la final
    coajă de la 1 lămâie
    scorţişoară
    nucă măcinată (cam de la 50 de nuci)
    nucă tăiată mai mare
    esenţă de rom

    Mod de preparare

    Pune într-un castron ½ kg de făină. Adaugă ½ linguriţă de sare.

    Între timp, încălzeşte aproximativ 500 ml apă. Când e călduţă, ia de pe foc şi începe să o adaugi treptat în făină, amestecând continuu. Frământă până când termini apa.

    Dacă observi că, la final, aluatul nu se ia de pe mâini, mai pune un pic de făină.

    Coca nu se lasă să se odihnească, pentru că nu are drojdie, aşa că se ia câte o bucată din ea, cât o minge mică, se aşază pe o planşetă presărată cu foarte multă făină şi se răsuceşte astfel încât să devină foarte subţire, ca un şnur.

    Apoi se formează inelele de măcinici.



    Dacă ai aparat de făcut măcinici, întinde aluatul într-o foaie subţire, după care formează inelele.

    Pe măsură ce îi realizezi, aşază măcinicii pe o coală de hârtie albă, pe care am presărat foarte multă făină. Aceştia se lasă aici aproximativ 3 ore, se mai întorc între timp tocmai pentru a se usca foarte buine.

    Din această compoziţie ar trebui să iasă măcinici pe care îi poţi fierbe apoi într-o oală de 10 litri.

    După câteva ore sau a doua zi, pune pe foc o oală de aproximativ 10 litri, plină pe jumătate cu apă, adăugând şi 1 linguriţă rasă de sare.

    Când apa dă în clocot, pune măcinicii în ploaie, pentru ca aceştia să nu se lipească.



    Când îi adaugi în vas, scutură-i foarte puţin de făină.

    Amestecă în continuu până încep să fiarbă. După 30 de minute ar trebui să fie gata, dar cel mai bine e să scoţi 1-2 măcinici şi să îi tai pe mijloc pentru a vedea cum este coca.

    În cazul în care ai pus prea puţină apă, aceasta scade prea mult şi ai prea mulţi măcinici în comparaţie cu zeamă, fierbe separat o cană de apă (sau cât ai nevoie) şi, fiartă fiind, răstoarnă peste măcinici, în vasul principal. 

    Cu 5 minute înainte de a închide focul, pune zahărul, aproximativ 4 linguri de zahăr tos sau după preferinţă.

    Mai lasă apoi 5 minute, după care închide focul. Rade coaja de la 1 lămâie şi amestecă bine.

    Când zeama e aproape rece,  mai adaugă şi 2 linguriţe de esenţă de rom.

    Când vrei să savurezi măcinicii, pune în farfurie, iar peste adaugă nucă măcinată, nucă tăiată ceva mai mare, zahăr şi scorţişoară, după preferinţă.

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: ebucataria.ro