Mămăligă cu brânză și afumătură, la cuptor

-
Asta e o mâncare grea. Dar vai, cât e de bună! Am rețeta de la o prietenă dragă, care mereu râde de mine când o întreb cum se face - pentru că e atât de simplă și eu mereu uit. În mod clar, nu-i o mâncare de seară. N-am idee, dar îmi imaginez că, la origini, a apărut pentru că oamenii care mergeau la munca pădurii sau a câmpului aveau nevoie de o mâncare consistentă înainte. Oricum, eu vă recomand ca după ce-o mâncați, să băgați mișcare.
Ingrediente (pentru 6 porții)
- 1 kg mălai (grișat, de preferință)
- 400 gr. telemea de oaie
- 150 gr. cașcaval
- 100 gr brânză frământată (sau de burduf)
- 200 gr. bacon
- 200 gr. cârnați afumați (eu am avut cârnați buni, de casă)
- 6 ouă
- 1 lingură de ulei de floarea soarelui
- sare, piper
Am început prin a face o mămăligă pripită. Am pus apă multă la fiert, cu sare și o lingură de ulei Când apa a început să fiarbă, am dat focul mic, am adăugat mălaiul puțin câte puțin, amestecând într-una, să nu facă ceva cocoloașe. Atenție, dacă n-ați mai făcut mămăligă, să vă protejați mâinile, că obișnuiește să sară și frige rău :) Când am terminat de pus mălaiul, am pus un capac și am lăsat-o să fiarbă cam 15 minute, amestecând din 5 în 5 minute, să nu se lipească.
Între timp, am pregătit "interiorul". Baconul și cârnatul tăiate felii, telemeaua dată pe răzătoarea mare, brânza frământată (și ea de casă) ruptă bucăți, cașcavalul.
Când mămăliga a fost gata (nu trebuie să iasă prea tare) am uns o tavă mai înaltă cu un pic de ulei, apoi am pus un strat nu prea gros de mămăligă. Peste el am pus telemeaua rasă, toată, și brânza frământată, ruptă bucăți.
Peste brânzeturi am pus feliile de bacon
Și între ele, feliile de cârnat
Am acoperit totul cu un nou strat de mămăligă
În al doilea strat, am făcut 6 găuri (mici, ca o denivelare) în care am pus ouăle, crude
Am acoperit și ouăle cu mămăligă. Peste toate, am ras cașcavalul, pe răzătoarea mare
Am dat la cuptor pentru 20-25 de minute, la foc mediu. Cam așa a ieșit
Foarte gustos, foarte sățios. Poftă bună :)

holy cow (actually pig), andrei, ai pus acolo un porc intreg fugarit prin curte. atit de dominanta e chestia aia, ca numai un whisky Talisker, cu o aroma mai medicinala, i-ar veni de cap. Plus ca un shot de Scotch va deschide cu siguranta apetitul pentru o a doua portie
Intai si intai frigi slana (ori bacon taiat bucatele) si carnatul taiat, da`usor. Schimba gustul mult. Ouale se pot pune si deasupra, acoperite de branza care se topeste.
Tochitura moldo :)), varianta 'a la cuptor'. Drept ca-i buna, mai ales daca-s carnati de casa afumati, da' cade greu. :D
@fatduck nu cunosc Talisker. e bun ? :) @mm chetia cu ouale inauntru e asa, ca un fel de kinder cu surprize. ia sa vedem, cine are noroc sa le gaseasca ? :) @mira greu. da' ii bun, din cand in cand merita sa ne facem de cap :)
frt buna reteta
buna rauuuu::::
sper sa-mi reuseasca mamcar mamaliga ca vreau sa-i uimesc o familie din Ecuador,mersi mult ca se mai gasesc romani ccare sa ii inteleaga si pe cei de pe afara
Foarte buna ! Am pregatit-o pentru cina.
foarte buna !!!!!!