Masa mea de Paște (2) - Pască cu ciocolată - eBUCATARIA

Masa mea de Paște (2) - Pască cu ciocolată

07.04.2018 2 comentarii

N-am făcut cozonaci anul ăsta. Am făcut însă două feluri de pască, pe care mi le făcea mama în copilărie. Asta este pasca cu ciocolată, foarte ușot de făcut și care merge perfect în tandem cu cealaltă pască, cu smântână.

  1. Ingrediente pentru aluat:

    • 1 pachet de unt moale (200 grame)
    • 1 ou
    • 1 jumătate pachet de drojdie proaspătă (cam 10 grame, adică)
    • arome
    • făină cât cuprinde (cam 400 de grame)

    Ingrediente pentru cremă

    • 100 gr cacao
    • 5 gălbenușuri
    • 3 albușuri
    • 150 gr zahăr
    • 3 lingurițe de făină
    • 4 linguri de apă
    • 100 gr unt

    În mod normal, ar fi trebuit să fac un aluat de cozonac. Dar am zis să încerc un altfel de aluat, să vedem ce iese. N-a ieșit rău. Am bătut untul cu oul, am dizolvat drojdia în puțină apă călduță. Am pus câteva picături de esență de rom, le-am amestecat bine, apoi am pus făină cât cuprinde. Adică am pus câte un pic-câte un pic, frământând bine, până aluatul nu s-a mai lipit de mână, dar a rămas totuși moale și elastic. Apoi l-am lăsat să se odihnească vreo oră. La pasca cu ciocolată am folosit doar jumătate, restul am folosit la pasca cu smântână.

    Am improvizat o baie de aburi. Am pus într-o oală mai mare apă la fiert, iar deasupra ei am pus o oală mai mică în care am amestecat cacao, 3-4 linguri de apă și 3 linguri de zahăr, până s-au topit și s-au făcut cremă.

    Când s-a răcit crema asta, am amestecat-o cu 100 de grame de unt moale, până s-a omogenizat.

    Separat, am bătut cu mixerul 5 gălbenușuri cu zahărul și cu făina. Apoi am adăugat crema de cacao.

    Le-am amestecat, tot cu mixerul, până s-au omogenizat, apoi am adăugat cele 3 albușuri bătute spumă. După care am amestecat încet, cu lingura, ca să rămână crema pufoasă.

    Din jumătate din cantitatea de aluat am întins într-o tavă bine unsă cu unt o foaie subțire. Am întins-o cu mâna, cu multă răbdare, și i-am ridicat și niste margini. Poza e tare nereușită, n-a vrut să iasă mai bine :)

    Pe aluat am turnat crema, apoi am dat la cuptorul bine încins dinainte, la foc moderat. După vreo jumătate de oră (dar asta depinde de la cuptor la cuptor, desigur) am scos tava.

    Cam asta a fost.

     

     

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

  • Mamanu

    Arata bine. Sper ca a fost si buna:-).

    06.04.2010
  • tu

    BRAVO!

    21.04.2011
Autor: Andrei Crivăț