Midii cu spaghete
-
Rețeta este rapidă și ușor de preparat. Poate fi un prânz ușor și gustos, când este servita alături de o salată și un pahar de vin roșu sec.
Bucătărie: italiană
Dificultate: ușor
Cantitate: 4 porții
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gătit: 20 minute
Ingrediente:- 1 lingură de ulei de măsline extra virgin
- 1 ceapă, tocată
- 2 căței de usturoi, tocați
- 1 ardei iute roșu mic, curățat de semințe și tocat
- 150 g ciuperci, tocate
- 1 cutie cu roșii, circa 400 g
- 1 lingură de busuioc proaspăt, tocat
- 1 lingură de pătrunjel proaspăt, tocat
- 1 linguriță de zahăr
- 340 g spaghete
- 48 scoici în cochilie, circa 900 g în total,
- 4 linguri de vin roșu, sau alb
Rețeta
Se încinge uleiul într-o cratiță medie, la foc mediu. Se adaugă ceapă, usturoi și ardei iute și se gătesc 5 minute, amestecând ocazional. Se adaugă apoi ciupercile și se continuă 2 minute.
Se adaugă roșiile, cu sucul lor cu tot, sfărâmându-le cu o lingură de lemn. Se presară cu busuioc, pătrunjel și zahăr și se amestecă. Se acoperă cratiță, se face focul mic și se gătește 10 minute.
Între timp, se fierb spaghetele în apă multă cu sare, timp de 8 minute, până ce sunt pe trei sferturi gătite. Se scurg pastele într-o sită.
Se pune din nou pe foc oala goală, cea în care au fiert pastele, și se adaugă scoicile și vinul. Se răstoarnă pastele la loc în oală. Se acoperă vasul și se gătește 3 minute, scuturând oala ocazional. Pastele trebuie să fie al dente, și toate cochiliile tebuie să fie deschise; se aruncă scoicile care răman închise.
Se toarnă sosul de roșii în oală și se amestecă 1-2 minute, până ce începe să fiarbă încet. Se asezonează cu sare și piper, după gust. Se împarte mixtura de paste și scoici între farfurii și se servesc stropite cu sosul de roșii.
Sfaturi:
Eu am folosit midii congelate, cumpărate de la Mega Image. Acestea nu trebuie decongelate, se adauga direct în oală. Au fost de bună calitate, fără cochilii sparte sau alte defecte.
Gata, asta va fi urmatorul challenge :))
Nu vreau sa fiu critica si se stie ca gatitul este supus gusturilor personale,dar nu exista obisnuinta de a folosi ceapa si ciuperci impreuna cu scoicile.Reteta originala,pt cine este interesat,poate fi facuta in alb(fara adaos de rosii)sau in rosu(cu rosii).In alb:ulei de masline,usturoi,patrunjel(nu busuioc ca noi avem tendinta sa-l punem peste tot in felurile de mancare de origine it),piper,ardei mic picant proaspat,vin alb,scoici de toate felurile.In tigaie incapatoare:uleiul si usturoiul intreg sau taiat pe jumatate.Se incalzeste cat sa se aromatizeze uleiul,se scoate usturoiul si se arunca abia incepe sa prinda culoare,se adauga patrunjelul(jumatate din cantitate)si scoicile.Se varsa vinul alb(un paharut)si se mareste focul usor pentru a favori evaporarea...se sareaza,pipereaza,se adauga ardeiul picant,se acopera tigaia.Cand scoicile s-au deschis(atentie sa aruncati cele inca inchise)se adauga restul de partunjel.Acesta este condimentul pt spaghetti:-)Pt varianta in rosu,se adauga de obicei rosiute proaspete(zise "cireasa" la noi).Eu am zis-o pe-a mea...nu va suparati:-)
nu ne suparam, cate tigai atatea variante :) Multumim oricum pentru comentariu :)
Dintre toate fructele de mare, sciocile sunt preferatele mele oricare ar fi ele : negre, amande,cele mici albe.....Cel mai adesea le prepar simple cu putin vin si usturoi si coriandru sau patrunjel dar de fiecare data cand iau scoici testez si o reteta noua. Am vazut de cand locuiesc in Franta sute de retete, combinate in toate felurile posibile, cu branzeturi, cu jambon si alte legume, cu ciuperci, cu legume ....deci variantele sunt fara limita :) asa ca nu as mai putea spune ca nu se prepara intr-o anumita reteta sau combinatie. Personal imi place foarte mult reteta aceasta, nu as adauga nimic la ea.