Muffins cu prune si crumble cu nuci

Pentru mine muffins-urile sunt acum ceea ce cake-ul (a se citi checul!) era în copilărie. Adică prăjitura aia simplă şi bună, pe care o poţi mânca la orice oră, o poţi lua la pachet, în excursii, în cealaltă cameră, o poţi uita prin rucsac vreo 3 zile şi e la fel de gustoasă şi de binevenită. Prefer muffins-urile pentru simplul fapt că sunt mai haioase şi te lasă să experimentezi şi să improvizezi. Dacă vrei, poţi face 12 prăjiturele diferite în aceeaşi tavă. Sau 24 dacă eşti om mai cu stare şi ai două tăvi. Şi cine a mai văzut aşa grozăvie, de la biscuiţi încoace… Fără îndoială, dacă aş fi o prăjitură, mi-ar plăcea să fiu un muffin. Mic, dar bine crescut, cu ingrediente de calitate, şi cu un topping discret.
-
Pentru mine muffins-urile sunt acum ceea ce cake-ul (a se citi checul!) era în copilărie. Adică prăjitura aia simplă şi bună, pe care o poţi mânca la orice oră, o poţi lua la pachet, în excursii, în cealaltă cameră, o poţi uita prin rucsac vreo 3 zile şi e la fel de gustoasă şi de binevenită. Prefer muffins-urile pentru simplul fapt că sunt mai haioase şi te lasă să experimentezi şi să improvizezi. Dacă vrei, poţi face 12 prăjiturele diferite în aceeaşi tavă. Sau 24 dacă eşti om mai cu stare şi ai două tăvi. Şi cine a mai văzut aşa grozăvie, de la biscuiţi încoace… Fără îndoială, dacă aş fi o prăjitură, mi-ar plăcea să fiu un muffin. Mic, dar bine crescut, cu ingrediente de calitate, şi cu un topping discret.
Ingrediente pentru aluat
- 250 g făină
- 125 g zahăr
- 2 ouă
- 125 g unt
- 180 g iaurt
- 100 g smântână
- ½ linguriţă bicarbonat de sodiu
- ½ linguriţă bicarbonat de amoniu
- 1 linguriţă zeamă de lămâie
- ½ linguriţă esenţă de rom
- vanilie (zahăr vanilat sau esenţă sau batoane)
- 250 g prune tăiate cubuleţe
- 1 mână de nuci
- 1 mână de griș
- ½ linguriţă scorţişoară
Ingrediente pentru Crumble
- 100 g făină
- 60 g zahăr
- 1 lingură scorţişoară
- 60 g unt topit
- 50 g nuci
Preparare:
Se încinge cuptorul la 180° şi se pregăteşte tava sau formele de muffins. De obicei eu folosesc nişte forme de silicon, care sunt tare practice pentru că nu trebuie unse deloc. De data asta am uns o tavă de muffins, în care se pot pune şi forme de hârtie, depinde dacă le vreţi simple sau franjurate.
Ca la orice prăjitură, se amestecă în primă fază ingredientele lichide, apoi în alt vas cele uscate. Carevasăzică se freacă mai întâi untul cu zahărul, apoi se adaugă ouăle, apoi pe rând iaurtul şi smântâna, esenţele (rom& vanilie), iar la urmă bicarbonatul de amoniu stins în puţină zeamă de lămâie.
Separat, se încorporează în făină scorţişoara şi bicarbonatul de sodiu, urmând a se adăuga praful cu pricina la compoziţia iniţială, până se omogenizează şi începe să zâmbească de yummy ce e.
Pentru crumble, topiţi mai întâi untul, apoi îl lăsaţi să se răcească. Amestecaţi făina cu zahărul şi cu scorţişoara, şi începeţi să turnaţi untul peste făină, amestecând încontinuu cu vârful degetelor, pentru a obţine o compoziţie sfărâmicioasă. La sfârşit, se adaugă şi nuca în compoziţie.Umpleţi formele cu aluat până la jumătate.
Adăugaţi prunele tăiate cubuleţe.
Pont: pentru că prunele lasă de obicei multă zeamă, puneţi un strat fin de griș deasupra aluatului. Acesta va absorbi zeama lăsată de prune şi nu va afecta coacerea aluatului.
Aşezaţi crumble-ul cu nuci deasupra prunelor şi ţineţi bunătăţile la cuptor cca 35-40 min.
Ah, era să uit. Mai este un lucru care face muffins-urile atât de diferite de cake. Le poţi face să pară al naibii de complicate, când de fapt tot procedeul e floare la ureche. Esenţialul rămâne să fie mici dar bine crescute, cu ingrediente de calitate, şi cu un topping discret.

Faine de tot!