Murăturile în saramură sunt probiotice naturale excelente. Reţeta pe care să o urmezi şi tu toamna asta

Conopidă, castraveţi, ardei capia, gogonele, pepene roşu – toate pot fi toamna asta în borcanele de murături. Vei avea, astfel, probiotice naturale la fiecare masă şi, pe lângă faptul că preparatele vor fi mai gustoase, le vei face prin această asociere şi mai sănătoase.
-
Aşadar, dacă nu ştii încă cum să pui murăturile în saramură, iată mai jos o reţetă simplă, pe care să o urmezi şi tu toamna asta.
Ingrediente
3 kg castraveţi
2 kg gogonele
1 kg morcovi
1 kg ardei capia
1 conopidă
1 pepene roşu mic
1 ţelină
2 căpăţâni de usturoi
câteva tulpini de mărar cu tot cu flori
1-2 rădăcini de hrean
Pentru zeama de saramură
5 litri de apă
5 linguri de sare grunjoasă (la fiecare litru de apă se adaugă 1 lingură de sare)
Mod de preparare
Pentru toate acestea vei avea nevoie de un borcan de aproximativ 10 litri (sau chiar mai mare dacă foloseşti alte cantităţi).
Pentru început, spală toate legumele şi lasă-le să se scurgă bine.
Apoi, ia borcanul şi începe să le alternezi: întâi pepenele, câţiva căţei de usturoi, câteva tulpini de mărar şi puţină ţelină, tăiată rondele.
După această bază, vin straturile: pune un rând de castraveţi, apoi gogonele, morcovi curăţaţi şi tăiaţi rondele, ţelina, conopida tăiată bucheţele, un rând de ardei capia şi la final alţi câţiva căţei de usturoi.
Repetă procedura asta, păstrând alternanţa, până când borcanul se umple.
Ar trebui ca la final să avem 1 rădăcină de hrean şi câteva frunze de ţelină.
După aşezarea legumelor în borcan, pregăteşte zeama de saramură.
Astfel, la un borcan de 10 litri vor intra cam 5 litri de apă în care ai amestecat 5 linguri de sare cu vârf (la fiecare litru de apă se adaugă 1 lingură de sare cu vârf, în cazul în care vei face alte cantităţi).
Amestecă bine până se topeşte sarea grunjoasă. Adaugă lichidul acesta în borcanul cu murături. În cazul în care mai trebuie zeamă, pregăteşte-o după procedeul de mai sus.
Deasupra se pun beţe de mărar atât cât să preseze murăturile să nu stea deasupra lichidului. Se leagă borcanul cu un celofan, se adaugă capacul şi se ţine într-un loc răcoros.
Începând cu a doua sau a treia zi, începem să vânturăm murăturile astfel: cu un furtun se scoate toată zeama într-o oală mai mare şi cu o cănuţă se vântură această zeamă până se face spumă în oală (şi de 50 de ori).
Apoi, punem din nou zeama peste murături.
Se procedează astfel din trei în trei zile, cam de cinci ori, până zeama devine limpede. Aşadar, ar trebui să lăsăm murăturile cam 11 zile până încep să se acrească.
Vânturarea este foarte importantă pentru ca zeama să nu se întindă.
Beneficiile murăturilor în saramură:
- sunt probiotice naturale, aşadar acţionează benefic asupra tranzitului intestinal, digestiei şi a afecţiunilor digestive, în general.
- stimulează imunitatea, ferindu-ne de răceli şi îmbolnăviri repetate, acţionând şi asupra simptomelor asociate alergiilor.
- sunt un tonic excelent, bogate în vitamina C.
- detoxifiaza organismul.
Precauţii
Datorită conţinutului de sare, murăturile au şi ceva contraindicaţii, în special pentru persoanele care se confruntă cu hipertensiune, boli cardiace, diabet, boli renale, retenţie de apă sau cei care au deseori migrene.
