Mușchi de porc cu ceapă caramelizată

15.08.2008 8 comentarii
  1. Nu mă întrebaţi de unde am reţeta. N-am nici cea mai mică idee. Probabil a apărut din creuzetul minţii mele care preia tot ce vede, amestecă, topeşte şi creează aliaje la care ieri (de exemplu) nu mă gândeam. Probabil acelaşi lucru li se întâmplă tuturor celor care au intrat în slujba zeului cuhniilor. O fi bine? O fi rău? Nu îmi bat capul cu asta acum şi probabil voi vreţi să vedeţi reţeta. Ia să vedem: Pentru cinci porţii avem nevoie de:

    • doi muşchi de porc de mărime medie
    • patru-cinci cepe
    • trei-patru ardei graşi
    • o jumătate de pahar de vin roşu demisec
    • o ceaşcă şi jumătate de ulei de măsline extravirgin
    • sare
    • piper
    • chimin

    Pentru decor:

    • mărar
    • sos de soia


    Mai întâi se taie carnea în bucăţi cu lungimea de 3,5-4 centimetri şi se condimentează cu sare şi piper proaspăt măcinat. Apoi se pune la încins uleiul de măsline (o treime din cantitate). Când s-a încins uleiul, se pune carnea şi se lasă să se prăjească uşor pe toate părţile, cât să se vadă că a prins-o căldura. Se acoperă apoi cu supă de carne (dacă aveţi) sau cu apă călduţă, se pune un capac peste tigaie, se dă focul mic şi se lasă să asude încet preţ de două zeci de minute.

     


    Între timp se taie ceapa solzişori fini, se presară cu seminţe de chimen (acestea se vor încălzi împreună cu ceapa şi-i vor îmbogăţi aroma) şi se pune la călit într-o cratiţă cu pereţi groşi. Când începe a sticli ceapa se acoperă cu apă călduţă şi cu un capac. Se lasă două zeci de minute la foc mic. Atenţie, cu ceapa trebuie să fiţi blânzi dacă vreţi să obţineţi de la ea ce e mai bun, dulceaţa zaharurilor eliberate uşor, în timp, la căldură potolită.


    Trecem acum la ardei dar nu uităm să mai amestecăm cu blândeţe în ceapa de pe foc. Ardeii se toacă mărunt din cuţit, se aruncă într-o tigaie pe care am aşezat-o deasupra unui foc iute şi se prăjesc în ritmul focului cam trei minute, să se înmoaie dar să rămână crocanţi în inimă. Între timp puteţi să luaţi capacul de pe carne şi să turnaţi peste ea vinul.

     


    Luaţi şi capacul de pe ceapă dar nu măriţi focul chiar dacă sunteţi tentaţi, lucrurile bune se fac cu răbdare. Oricum nu mai durează decât trei minute să scadă toată zeama de pe ceapă şi să apară culoarea gălbuie a începutului de caramel. Nu lăsaţi ceapa să se facă maro, e semn că zahărul din ea se arde şi asta duce la arsuri la stomac. Între timp o fi scăzut şi vinul de pe muşchiuleţ şi s-a format un sos brun în jurul cărnii. Puteţi să-l folosiţi liniştiţi. Mai rămâne să aranjaţi toate astea pe o farfurie după cum vă îndrumă fantezia. Dacă simţiţi nevoia unei garnituri, încercaţi o salată din roşii de grădină peste care aţi ras parmezan sau telemea.

     


    Poftă bună!

     

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

  • ania

    ce bine arata :D pacat ca e porc :P

    27.08.2008
  • hadean

    da, lucrul acesta se spune si despre o seama de barbati pe care-i cunosc:-) serios vorbind, se poate face si cu carne de vita dar e ceva mai pretentioasa decat cea de porc, adica daca nu lucrezi cu grija si nu alegi bine carnea, risti sa obtii un fel de "carne de mestecat, fara zahar".

    27.08.2008
  • M@riansky

    O pun pe nevast? s?-mi fac? de cum ajung acas? :mrgreen:

    27.08.2008
  • geta

    La cat de frumos arata la sfarsit,nici nu pot sa-mi imaginez cat de buna este,deci eu va urez "pofta buna tuturor".Si la cat mai multe retete si bafta in continuare la tot ceea ce faci.

    28.08.2008
  • hadean

    geta, multam:-)

    28.08.2008
  • danC

    prietene,arata bine.te-am votat.succes.si bine-ai venit acasa

    29.08.2008
  • hadean

    dane, multam fain. am vazut pozele tale, mai da-mi :-), pregatesc o poveste cu concedii mai vechi si vreau sa am ilustratie:-)

    29.08.2008
  • Amalia

    Faina reteta si simpla, trebuie sa o incerc si eu , ma gandesc sa pun putin vin peste ceapa , iar muschiuletul sa-l tai medalioane (asta doar ptr. aspect) .

    03.09.2008
Autor: ebucataria.ro