Națiunile Unite lansează "2016, Anul Internațional al Leguminoaselor

Sub sloganul "semințe nutritive pentru un viitor durabil", Organizația pentru Alimentație și Agricultură (Food and Agriculture Organization, FAO) din cadrul Națiunilor Unite a lansat miercuri "2016, Anul Internațional al Leguminoaselor", pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la beneficiile pentru sănătate ale consumului de boabe și semințe uscate, dar și pentru stimularea producției și comercializării acestora și o mai bună utilizare a lor în alimentație, se indică într-un comunicat postat pe site-ul Națiunilor Unite.
-
"Leguminoasele sunt culturi alimentare importante pentru siguranța alimentară a unei mari proporții din populație, în special în America de Sud, Africa și Asia, unde ele fac parte din dietele tradiționale și sunt adesea cultivate de micii fermieri", a declarat directorul general al FAO, José Graziano da Silva, într-un comunicat de presă.
"Leguminoasele au fost o parte esențială a dietei umane de secole", a adăugat el, însă "valoarea nutritivă a acestora nu este în general recunoscută și este frecvent sub-apreciată", a adăugat acesta.
Potrivit FAO, leguminoasele, care includ toate soiurile de boabe și semințe uscate, nu sunt doar ieftine și delicioase, ci reprezintă și o sursă foarte hrănitoare de proteine și de micronutrienți vitali, extrem de benefici pentru sănătate, în special în țările în curs de dezvoltare.
Vorbind despre valoarea lor nutritivă, șeful FAO a declarat că leguminoasele au o cantitate de proteine dublă față de grâu și triplă față de orez. Ele sunt, de asemenea, bogate în micronutrienți, aminoacizi și vitamine — componente vitale ale unei alimentații sănătoase.
Sursa: Agerpres
