Năut cu ciuperci, curmale şi seminţe de rodie

Năut cu ciuperci, curmale şi seminţe de rodie – doar câteva dintre ingredientele unui preparat inedit, dar atât de spectaculos şi gustos! Vezi reţeta mai jos!
-
Ingrediente
150 g năut sau o conservă de năut
5-6 ciuperci
1 ardei gras roşu
4 căţei usturoi
4-5 curmale
Sare, piper
Ulei de măsline
Pătrunjel
1 vânătă
Seminţe de rodie
Mod de preparare
Dacă nu optezi pentru năut din conservă, prepară-l astfel: în seara prealabilă zilei în care vei prepara salata, adaugă într-un vas mai mare 1 cană de năut (150 g) şi 5-6 căni de apă.
Peste toate, presară 1 linguriţă de bicarbonat.
Lasă-l la înmuiat peste noapte şi, dacă este nevoie, mai adaugă apă cât să îl acopere.
A doua zi, spală-l bine, scurge şi pune la fiert cu apă, astfel încât să îi acopere de 2-3 ori volumul.
Lasă să dea prima oară în clocot, apoi aruncă apa respectivă, adaugă o alta, în aceeaşi cantitate, lasă iar să dea în clocot, arunci iar apa, adaugi o a treia apă în care vei lăsa năutul să fiarbă până la final, aproximativ 1-2 ore sau cât este nevoie. Între timp, ia spuma care se formează deasupra.
Când năutul este aproape gata, mai presară în vas un pic de bicarbonat de sodiu. Toate aceste trucuri sunt utile pentru a nu avea tulburări digestive din cauza năutului.
După ce năutul este gata sau între timp, căleşte vânata: taie-o în sferturi şi apoi pe jumătate, în bucaţi ceva mai mari şi căleşte-o puţin în cratiţă, cu ulei încins.
Adaugă peste şi ciupercile, alături de 2 căţei mari de usturoi, pisaţi.
Amestecă puţin, mai lasă 2-3 minute, după care scoate-le.
Dacă doreşti, tot aici, căleşte puţin şi ardeiul gras, tăiat în fâşii Dacă nu, pe acela îl poţi adăuga în salată crud.
Amestecă salata: boabele de năut, feliile de vânătă, fâşiile de ardei gras roşu, ciupercile, pătrunjelul tocat mărunt şi curmalele.
Deasupra, presară seminţe de rodie pentru un plus la capitolul gust.
Asezonează cu ulei de măsline, sare şi piper.
