O shaorma foarte simplă

05.05.2018 4 comentarii

Mi s-a pus ieri pata să mă apuc să gătesc produse populare prin fast food-uri. Adică să încerc să arăt că se pot face mult mai gustoase și (mult) mai sănătoase. Că una e să faci burgeri la foc automat, din cărnuri congelate acum 150 de ani și pline de aditivi, și un pic altceva să îi faci acasă, din carne proaspătă, cu mirodenii. Deja avem pe site o rețetă de mici (și o să mai facem și alte variante), vreo două de pizza (și o să mai facem zilele astea) și chiar și una de hamburgeri. Azi am făcut shaorma (da, știu, denumirea originală e shawarma, da' mi-e un pic peste mână să-i spun așa)

  1. Ingrediente (pentru 4 porții)

    • 1 kg piept de pui fără os și fără piele
    • 100 ml ulei de măsline extravirgin
    • 50 ml zeamă de lămâie
    • 50 ml sos de soia
    • 2 lingurițe praf de curry
    • 500 ml iaurt de oaie și bivoliță
    • 1 legătură de pătrunjel verde
    • 3-4 căței de usturoi
    • 2 cepe
    • 1 lingură de oțet balsamic
    • cimbru verde
    • 4 castraveți murați
    • 4 pitta arăbești (sunt un fel de lipii cu pereții mai groși)
    • sare, piper

    Rețetă

    Mai întâi am făcut o marinadă: uleiul de măsline l-am amestecat cu zeama de lămâie, cu sosul de soia, cu curry, sare și piper

    Shaorma - uleiul de masline se amesteca cu zeama de lamaie, soia si curry

    Am curățat pipetul de pui (după ce l-am spălat și l-am zvântat cu hârtie de bucătărie), apoi l-am tăiat cubulețe și l-am pus în marinadă, amestecând bine cu mâinile.

    Shaorma - puiul se pune la marinat

    Am dat la frigider puiul în marinadă, pentru minim o oră. Între timp, am amestecat iaurtul cu pătrunjelul tocat mărunt, cu usturoiul zdrobit, 2 linguri de ulei de măsline, sare și piper - și am dat sosul la frigider. De asemenea, am tăiat ceapa peștișori, am amestecat-o cu 2 linguri de ulei de măsline, 1 lingură de oțet balsamic. Am pus niște cimbru (aproape) verde, tocat mărunt, sare și piper și am amestecat bine.

    Shaorma - ceapa se amesteca cu ulei de masline, otet balsamic, cimbru, sare si piper

    După mai bine de-o oră, am scos puiul din marinadă și am pus bucățile pe grătar. Le-am lăsat până s-au rumenit și s-au pătruns, fără să se usuce (adică vreo 10-15 minute la aragazul meu) întorcându-le pe toate părțile.

    Shaorma - bucatile de pui se prepara pe gratar

    Apoi le-am băgat in pitta (se poate folosi și lipia clasică). Peste ele am pus castraveți murați tăiați bucățele, ceapă "imbălsămată" și sos de iaurt. Sigur că puteți pune orice altceva - roșii, ardei gras, ardei iute - orice vă face plăcere. Dar n-o stricați cu ketchup din comerț. Sau cu maioneză din comerț. Sau cu alte produse derivate din plastic :)

    Shaorma - bucatile de pui se pun in pitta cu sos de iaurt si ceapa imbalsamata

    Puiul ăla marinat e deosebit de aromat și în mod clar cu mult mai gustos decât produsele din pui găsibile la fastfood-uri. Poftă bună :)

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

  • Ioana

    Arata excelent! Si cred ca puiul marinat are un gust divin. Iata ca se poate manca si ce-i bun, dar si sanatos. Felicitari!

    03.08.2010
  • Dragos

    eu nu mananc ceapa. in mancarurile gatite incerc sa reduc cantitatea de ceapa. DAR! cand am mancat ceapa facuta ca mai sus....doamne ce buna o fost! vorba ceea: Hamburgeri by andreicrivat ... Papilele mele gustative sunt la al treilea orgasm. ?i f?r? s? se ating? singure...

    03.08.2010
  • Lirca

    pfiu....l-am facut azi cand am ajuns de la munci. cu ceapa i bestial. cred ca mai incolo un pic mai fac o portie.

    03.08.2010
  • Dragos Grijincu

    Arata bine si sunt sigur ca este si gustoasa. Dar daca vrei sa slabesti iti recomand sala mea! :)

    04.08.2010
Autor: Andrei Crivăț