O supă foarte simplă de fasole cu afumătură
De multă vreme n-am mai făcut o zamă. Eu, recunosc, nu mă prea omor după supe și ciorbe, dar sunt câteva la care nu pot spune nu, printre care și supele sau ciorbele de fasole. Varianta asta de supă e cea mai simplă pe care o știu, se face rapid și îmi satisface cele mai critice gusturi, ca să folosesc un clișeu :)
-
De multă vreme n-am mai făcut o zamă. Eu, recunosc, nu mă prea omor după supe și ciorbe, dar sunt câteva la care nu pot spune nu, printre care și supele sau ciorbele de fasole. Varianta asta de supă e cea mai simplă pe care o știu, se face rapid și îmi satisface cele mai critice gusturi, ca să folosesc un clișeu :)
Ingrediente
- 800 g fasole boabe (ca de obicei, eu am folosit fasole din conservă - 2 conserve)
- 2 cepe
- 4-5 căței de usturoi
- 2 morcovi
- 1 jumătate de țelină (sau una întreagă, dacă e mai mică)
- 1 lingură de cimbru uscat
- 1 linguriță de busuioc uscat
- 1 linguriță de boia iute
- 5-6 felii de kaizer afumat (opțional)
- 2 căni de suc de roșii (de casă, de preferat)
- 2 linguri de ulei
- sare, piper
Rețetă
Am curățat morcovii, ceapa, usturoiul și țelina, apoi le-am dat la robot. După care le-am pus la călit, în oală, în cele 2 linguri de ulei.
După ce s-au înmuiat, am adăugat cam 1 litru și jumătate de apă
Când a dat în clocot, am adăugat fasolea, sucul de roșii, cimbrul, busuiocul și boiaua. Evident, am procedat așa pentru că am folosit fasole din conservă, gata fiartă. Altfel, ar fi trebuit să fierb fasolea de mai multe ori.
Tot acum am pus și feliile de kaizer afumat, pentru că îmi place gustul de afumat. Dar astea sunt opționale. Am lăsat să fiarbă toate cam 15 minute.
De obicei, adaug în bol un strop de oțet și o lingură de smântână bună - dar nu toată lumea apreciază aceste adaosuri :)
Poftă bună :)
Io unu fierb legumele impreuna cu carnea si le fac pasta ulterior (doar legumele). Iar ca idee se poate pune si otet cu tarhon. Si ala merge de minune.
Cum mai sa pui smantana in fasole? Eu nu am mai auzit pana acum de asa ceva. Ma ingrozisem ca pun unii fidea(melcisori) in ciorba de fasole, dar mi-am sis ca nu se poate.
eu INTOTDEAUNA pun smantana in supa si in ciorba de fasole. Asa cum pun si in ciorba cu perisoare, sau in cea de vacuta. Probabil e o chestie de gusturi. Cu fideluta, e drept, n-am auzit nici eu
in moldova se pune smantana la toate ciorbele,mai ales la cele cu afumatura.si la restaurante se aduce smantana intotdeauna.