O tochitură oarecum moldovenească

29.08.2018 4 comentarii

Tochitura, pre numele ei adevărat, provine de la verbul a topi rostit cu grai moldovenesc - a tochi. E o mâncare care a evoluat de-a lungul a sute de ani de la bucăți de porc cu grăsime prăjite până la combinația pe care o găsim azi în restaurante cu denumiri ca tochitură moldovenească, ardelenească și câte or mai fi.

  1. Diferențele între regiuni sunt date de ingrediente. Unii mai pun bucăți de vită, alții mai pun bucăți de pui. Varianta de mai jos e o tochitură simplă, în care m-am jucat, de dragul gustului, cu tot felul de arome. Desigur, puteți adăuga în ea orice alte bucăți de carne sau mirodenii care vă fac plăcere.

    Ingrediente

    • 4 felii de cotlet de porc fără os
    • 1 cârnat bine afumat
    • 1 cârnat crud, subțire (de porc)
    • 5-6 căței de usturoi
    • 3-4 fire de ceapă verde
    • 1 cană de vin alb, demisec
    • 3-4 boabe de ienibahar
    • câteva boabe de piper roșu și piper verde
    • 2 păstăi de anason stelat
    • 1 lingură de boia iute
    • 1 linguriță rasă de nucșoară măcinată
    • 1 lingură de cimbru tocat
    • pentru garnitură - mămăligă, brânză, ouă ochiuri
    • ulei pentru prăjit

    Rețetă

    Mai întâi am tăiat totul bucății - cârnații felii, carnea cubulețe

     Tochitura moldoveneasca - carnea se taie bucati

    Apoi am pregătit aromele, că doar nu era s-o las așa, simplă :) Anason stelat, ienibahar, piper verde - le-am măcinat pe toate.

     Tochitura moldoveneasca - anason stelat, ienibahar, piper verde, piper rosu

    Am pus bucățile de carne la prăjit în ulei (dacă aveam untură, era și mai bine).

     Tochitura moldoveneasca - carnea se prajeste in ulei sau untura

    Când s-au rumenit un pic, în cratiță am pus cârnații.

     Tochitura moldoveneasca - se adauga carnatii

    Le-am lăsat pe toate 3 minute, amestecând într-una, după care am pus ceapa verde tăiată rondele și usturoiul tocat din cuțit.

     Tochitura moldoveneasca - se adauga usturoiul si ceapa verde

    Am adăugat apoi vinul, am pus și o jumătate de cană de apă. După care am pus capac la oală și am lăsat să fiarbă cam 30-40 de minute, la foc mediu, până a scăzut sosul. După ăst timp (în care eu am făcut mămăliga, de exemplu), am pus condimentele măcinate, plus boiaua și nucșoara.

     Tochitura moldoveneasca - se adauga vinul si apa, se fierbe, apoi se adauga condimentele

    Am amestecat bine, am pus apoi și cimbru, am mai lăsat vreo 3 minute pe foc și asta a fost.

     Tochitura moldoveneasca - se adauga cimbru

    Am pus tochitura lângă mămăligă, cum se cuvine, am pus și niște brânză de burduf. La oul ochi am renunțat, de bună voie și nesilit de nimeni.

     Tochitura moldoveneasca - se serveste cu mamaliga, branza si ou ochi

    Poftă bună :)

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

  • Gabriel Ionescu

    Arata foarte bine, cred ca anasonul era mai putin moldovenesc, in rest arata best. O zi buna!

    09.05.2011
  • jana mirea

    ce bunatate vad acolo......imi lasa gura apa.

    09.05.2011
  • moldoveanul

    da, curat moldoveneasc? ;)

    09.05.2011
  • ThoR

    Cum spunea si Gabriel mai sus...... anason si tochitura moldoveneasca......da na incercati ca nu va opreste nimeni....doar ca va recomand sa o faceti in ceaun unde topiti un pic de slanina ( mai mult sau mai putina in functie de cat de grasa este carnea....oricum ptr o tochitura calumea ai nevoie de o carne cu ceva grasime)

    13.05.2011
Autor: Andrei Crivăț