OPINIA NUTRIȚIONISTULUI Atenție la carențele de minerale: alimentația sănătoasă - cea mai importantă modalitate de tratament

30.10.2015 0 comentarii

Alimentația sănătoasă este cea mai importantă modalitate de tratament, susține nutriționistul Lygia Alexandrescu, aceasta atrăgând atenția asupra carențelor de minerale.

  1. ''Trebuie să le dăm mineralelor și dietei echilibrate în general o atenție deosebită pentru că alimentația sănătoasă este cea mai importantă modalitate de tratament, permițând menținerea sau restabilirea unui echilibru nutritiv, care acționează în mod permanent, nu doar tranzitoriu și temporar'', spune Lygia Alexandrescu.

    Potrivit specialistului, ca și la vitamine, și la minerale carența se poate datora fie lipsei lor în cantitate suficientă în dietă, fie unor tulburări de utilizare sau de metabolism.

    Lygia Alexandrescu a vorbit pentru AGERPRES despre cele mai cunoscute minerale care se găsesc în mod uzual în cantitate mai mică decât cea necesară în organism.

    Ea a explicat că tulburările carențiale produse de fier sunt cele mai frecvente și apar în special în perioadele în care nevoile organismului sunt mult crescute: creștere, eforturi fizice, sarcina, alăptare. Carența de fier duce la tulburări caracteristice — scădere a cantității de hemoglobină, anemii sau tulburări metabolice.


    Alexandrescu a punctat că în aceste cazuri dieta trebuie să aducă alimente bogate în fier: ficat, rinichi, inimă, mușchi, gălbenuș de ou, stridii, fructe uscate, legume uscate, nuci, verdețuri (spanac, urzici, varză, pătrunjel), iar doza zilnică recomandată de fier este de 12 mg.
     

    Totodată, specialistul arată că lipsa de calciu se manifestă prin hipocalcemie, care duce la decalcifierea sistemului osos și la tulburări ale sistemului neuromuscular. În acest sens se va impune un regim alimentar care să fie bogat în alimente care aduc calciu utilizabil, dar care conțin și ceilalți factori de nutriție cu rol în osteogeneză: fosfor, vitamina D, proteine. Calciul se găsește în cantitate mare în brânzeturi, lapte dulce, bătut, iaurt, legume uscate, nuci, varză, conopidă, portocale, pătrunjel, etc. Doza zilnică recomandată de calciu este de 1 g.


    În ceea ce privește fosforul, Lygia Alexandrescu spune că este un factor de nutriție cu acțiune dinamică în metabolismul protidic, glucidic și lipidic și cu acțiune plastică (intră în componența sistemului nervos central și periferic).


    În opinia specialiștilor, deficitul acestui mineral poate produce tulburări nervoase, musculare și osoase, însă o dietă bogată în fosfor poate ameliora aceste tulburări. Alimentele bogate în fosfor sunt: gălbenușul de ou, peștele, carnea, icrele, brânzeturile, dar și legumele uscate, nucile, cerealele integrale, zarzavaturile și fructele proaspete. Doza zilnică recomandată de fosfor este de 1,2 — 1,5 g.

    Lygia Alexandrescu arată că iodul este factorul de nutriție necesar metabolismului general și funcționării glandei tiroide. El se află în cantități extrem de mici în alimentele uzuale, însă peștele, stridiile, creveții, algele marine sunt bogate în iod.


    Potrivit specialiștilor, iodul organic din alimente nu se pierde în timpul gătirii. Există și o serie de legume cu acțiune antitiroidiană sau gusogenă: conopida, broccoli, varza, iar doza zilnică recomandată de iod este de 150 — 200 U.I.

    Sursa: Agerpres

     

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: ebucataria.ro