OPINIA NUTRIȚIONISTULUI Atenție la interacțiunile aliment - medicament!

04.02.2016 0 comentarii

Este puțin cunoscut faptul că alimentele pot interacționa cu medicamentele și, de cele mai multe ori, în detrimentul acțiunii terapeutice medicamentoase.

  1. În plus, există concepția generală conform căreia ce-i natural nu dăunează.

    "În nenumărate cazuri alimentele și plantele terapeutice interacționează cu medicația și consecințele pot fi severe. Acest lucru se întâmplă deoarece alimentele și plantele pot altera felul în care organismul metabolizează medicamentele", afirmă nutriționistul Lygia Alexandrescu.

    Potrivit acesteia, alcoolul este o substanță care interacționează practic cu toate medicamentele, în special cu medicația antidepresivă și cu antibioticele.

    De asemenea, acțiunea medicamentelor anticoagulante poate fi influențată de consumul excesiv de spanac, broccoli, legume cu frunze verzi care conțin vitamina K, care favorizează coagularea sângelui.

    "Excesul de fibre alimentare poate afecta absorbția medicamentelor analgezice (calmante ale durerii — acetaminofen) și a medicației cardiace (digoxina). Usturoiul are acțiune anti-hipertensivă și asociat (în exces) cu medicația pentru tratarea hipertensiunii arteriale poate conduce la hipotensiune severă", susține nutriționistul.

    Lygia Alexandrescu arată că brânză fermentată (cu mucegai, parmezan), băuturile alcoolice interacționează cu medicația antidepresivă, principala reacție fiind simțită la nivelul tensiunii arteriale.

    "Sucul de grapefruit sau fructul consumat ca atare interacționează cu medicația anti-colesteroleminantă, contraceptivă și antialergică.

    Laptele și sucul de portocale pot interacționa cu efectul terapeutic al antibioticelor. Băuturile cofeinizate pot altera acțiunea medicației antiasmatice datorită excitabilității excesive la care se poate ajunge", precizează Alexandrescu.

    Și carnea îndelung preparată pe grătar poate inhiba medicația antiasmatică, în special pe cea care conține teofilina.

    "Așadar, pe perioada administrării unui tratament medicamentos se impune un control strict al dietei urmate, pentru a maximiza eficiența terapeutică a tratamentului, dar și pentru a asigura nevoile energetice și nutritive ale alimentelor", mai spune nutriționistul.

    Sursa: Agerpres
     

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: ebucataria.ro