OPINIA NUTRIȚIONISTULUI Coenzima Q10 - vitamina tinereții

12.05.2016 0 comentarii

Coenzima Q10 este o substanță lipo-solubilă cu caracteristici de vitamină, prezentă în fiecare celulă a organismului, unde îndeplinește două funcții majore: cel de producere de energie și cel de antioxidant puternic, afirmă nutriționistul Lygia Alexandrescu.

 1. "Studiile clinice arată că această substanță este foarte eficientă în lupta organismului împotriva radicalilor liberi și protejează împotriva efectelor distrugătoare ale razelor UV la nivelul membranei celulare. Fiind un antioxidant puternic, coenzima Q10 este capabilă să reducă dimensiunea tumorilor canceroase, să minimizeze urmările atacurilor cerebrale și vasculare, iar aplicată pe piele penetrează straturile celulare ale acesteia și o protejează de degradarea oxidativă și deci de apariția ridurilor", arată nutriționistul.

  Lygia Alexandrescu a precizat că printre beneficiile pe care le poate furniza coenzima Q10 se numără:

  * îmbunătățește semnificativ funcționarea sistemului imunitar

  * ameliorează simptomele în afecțiunile cardiace

  * stimulează metabolismul organismului și favorizează slăbirea ponderală

  * influențează pozitiv fertilitatea masculină

  * reduce sensibil hipertensiunea arterială.

  "Diferența majoră între coenzima Q10 și alte vitamine este că prima este sintetizată în corp, în timp ce vitaminele tradiționale trebuie obținute prin aport dietetic. După vârsta de 20 de ani, producția de coenzima Q10 la nivelul organismului se reduce, însă cerințele acestuia cresc", susține nutriționistul.

  Potrivit specialistului în nutriție, o cantitate redusă de coenzima Q10 (10 — 20 mg) poate fi găsită în pește (sardine și ton), carne de vită și organe de animale (inimă, ficat), spanac, broccoli, ouă, alune.

  "Din păcate, prin gătire și transformare termică, acest antioxidant este inactivat. În cazul persoanelor vegetariene o sursă sigură de coenzima Q10 pot fi suplimentele care sunt formulate în așa fel încât absorbția să fie maximă. Este bine știut faptul că pe măsură ce organismul înaintează în vârstă, cantitatea de coenzima Q10 din organism scade. S-a arătat însă că această substanță poate reduce cu 80% viteza normală de îmbătrânire a organismului. Efectele anti-îmbătrânire ale coenzimei Q10 se manifestă practic prin creșterea nivelului energetic, stimularea imunitară și blocarea acțiunii radicalilor liberi care degenerează celula", spune Lygia Alexandrescu.

  În opinia sa, coenzima Q10 este foarte eficientă și în tratamentele dermatologice.

  "Ridurile apar atunci când pielea își pierde elasticitatea, datorită scăderii nivelului de colagen din piele. Stresul zilnic, metabolismul celular, expunerea la soare, toxinele, fumul de țigară și alți factori de mediu sunt factori care favorizează producerea radicalilor liberi nocivi. Deși procesul de îmbătrânire este unul natural și iminent, prezența unui număr prea mare de radicali liberi poate cauza o serie de reacții biochimice care distrug componentele celulare, proteinele și ADN-ul. Vestea bună este că putem să amânăm procesul de îmbătrânire prin adoptarea unei diete bogate în coenzima Q10 și prin suplimentarea acestui antioxidant miraculos", arată nutriționistul.

  Sursa: Agerpres
   

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: ebucataria.ro