OPINIA NUTRIȚIONISTULUI Dietoterapia răcelii

03.03.2016 0 comentarii

O dietă corespunzătoare are un mare impact în ceea ce privește rezistența și recuperarea după o răceală, susțin nutriționiștii. "Așadar, în primul rând, este esențial consumul de lichide: apă, ceai de plante și sucuri de fructe și legume cu toată pulpa adăugată, proaspăt stoarse.

  1. În acest fel, toxinele care au cauzat apariția simptomelor pot fi îndepărtate mai repede. În același timp, cafeaua și ceaiul negru trebuie evitate pentru că au efect diuretic și deshidratează organismul, concentrând astfel toxinele", precizează nutriționistul Lygia Alexandrescu.

    Un aliment benefic este broccoli, o legumă crucifer, care include în compoziția sa un complex de nutrienți cu potențial efect antioxidant, anti-inflamator și detoxifiant, fiind astfel un aliment imuno-stimulator și un adevărat agent anticancerigen. Compoziția sa nutrițională specială furnizează și alte beneficii (protector cardiovascular și al sănătății ochiului), făcându-l un aliment esențial al oricărei diete echilibrate.

    "Alimentele fermentate bogate în probiotice, în special chefirul, stimulează sistemul imunitar afectat de răceală. Probioticele sunt considerate acum elemente benefice sănătății umane, datorită faptului că echilibrează balanța dintre bacteriile 'bune' și cele care produc boli la nivelul sistemului nostru digestiv", susține nutriționistul.

    Peștele este unul dintre cele mai sănătoase alimente, care poate înlocui cu succes orice fel de altă carne, atuurile acestuia fiind proteinele de calitate și grăsimile cu valoare biologică ridicată — renumiții acizi grași omega 3, capabili să mențină sistemul imunitar optim funcțional.

    Acești acizi grași esențiali se mai găsesc cu precădere în: semințele de in, floarea soarelui, dovleac, rapiță și nuci.

    Morcovul și dovleacul sunt cele mai importante surse alimentare de beta-caroten, efectul acestui nutrient asupra sănătății fiind studiat clinic, organismul putând beneficia de protecție împotriva radicalilor liberi, substanțe care distrug membrana celulară.

    "Alimentele iuți, cum ar fi piperul, muștarul iute, hreanul, pot fi consumate în cantități moderate, pentru că ele au efect de decongestionant nazal, favorizând drenajul mucozităților. Ceapa ajută la curățarea congestiilor și la eliminarea excesului de mucus la diverse niveluri în organism. Usturoiul, de asemenea, posedă numeroase proprietăți terapeutice: îmbunătățește activitatea globulelor albe, mărește producția de anticorpi, distruge ciuperci și fungi, precum candida", spune Lygia Alexandrescu.

    Potrivit acesteia, dintre condimente, ghimbirul, turmericul, oregano, usturoiul, dar și ceaiul verde sunt plante cu important rol imunostimulator.

    Printre alimentele de evitat în perioada răcelii se numără laptele și produsele lactate, existând studii clinice care arată că anumite componente ale laptelui determină eliberarea de histamine în organism, substanță care contribuie la agravarea congestiei nazale.
    Totodată, băuturile alcoolice trebuie interzise, pentru că deshidratează organismul, favorizează eliminarea vitaminei C din corp și încarcă suplimentar ficatul deja extenuat de luptă cu toxinele bolii.

    "În cazul în care apetitul este redus, consumul de alimente solide nu trebuie considerat prioritar, atâta timp cât se consumă lichide suficiente. Supele de zarzavat, salatele, soteurile de legume pot constitui variante de meniu pentru această perioadă. Grapefruit-ul este un fruct cu proprietăți miraculoase în ceea ce privește tratarea răcelii. Are un conținut mare de vitamina C și ajută la detoxifierea ficatului. Și celelalte citrice sunt benefice, însă ele sunt prea dulci pentru a favoriza drenajul hepatic. Nutriționiștii recomandă ca grapefruit-ul să fie consumat în întregime, adică și partea de pulpă albe sau roz amăruie, pentru că doar așa se pot preveni răcelile și întări sistemul imunitar. Grăsimile, brânza grasă, carnea și produsele de patiserie trebuie evitate cât mai mult cu putință. Globulele albe (mai exact neutrofilele), care au rolul de a distruge virușii, devin letargice și nu pot apăra eficient organismul atunci când există aport de zahăr în dietă. Așadar, dulciurile și produsele zaharoase trebuie eliminate din dietă pe perioada răcelii", a explicat nutriționistul.
    Potrivit acesteia, dieta trebuie să fie echilibrată, iar, dacă medicul consideră necesar, poate recomanda anumite suplimente de vitamine și minerale.

    "Astfel, vitamina A este un nutrient vital pentru membranele mucoaselor sistemului respirator pe perioada răcelii. Lisina, un aminoacid, are proprietăți antivirale și de aceea este de obicei recomandată. Vitamina B5 susține funcționarea adrenală, minimizează congestia nazală și oboseală. Vitaminele B, în general, au rol anti-inflamator și ajută la ameliorarea simptomelor răcelii. Vitamina C și zincul ajuta la scurtarea duratei răcelii și reduc severitatea simptomelor. Usturoiul și echinaceea sunt plante de mare ajutor în caz de guturai", a mai declarat Lygia Alexandrescu.

    Sursa: Agerpres

     

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

Autor: ebucataria.ro