Orechiettele Mogulului

28.03.2010 2 comentarii
  1. Ieri a fost ziua mogulului care deține tot internetul românesc, în care se află și Ebucataria. Nu i-am făcut tort pentru că dulcele îngrașă și pentru că-i criză iar tortul, șampania și dansul trebuie să le dea singur, ca un mogul ce se află. În schimb am făcut felul principal pentru petrecerea virtuală la care vă invităm să participați. E vorba despre o mâncare italiană, simplă și rustică, inspirată de Puglia și pastele tradiționale ale regiunii, orechiettele.

    Pentru șase porții am folosit

    • 500 gr orechiette
    • 1 l roșii pasate
    • 500 gr mozzarella
    • 100 gr provolone (poate fi parmezan, eu asta am preferat)
    • 2 linguri de ulei de măsline
    • sare
    • piper
    • 4 căței de usturoi
    • frunze de busuioc



    Orechiettele sunt uscate, vin chiar din Puglia și sunt făcute din grano duro.

    Provolone e o brânză suficient de asemănătoare cu parmezanul dar totuși diferită. Am ales-o din mulțimea de brânzeturi din frigider (sunt fan, deci am tot felu')

    Pentru mâncărurile care intră la cuptor folosesc mozzarella obișnuită, se topește mai frumos decât cea de bivoliță, pe care o prefer pentru salate.

    Usturoiul e important, trage o linie fermă în tabloul gusturilor acestei mâncări.

    Roșiile pasate și busuiocul sunt absolut obligatorii.

    Înainte de orice, pun pastele la fiert în apă cu sare. Le fierb 12 minute, atât scrie pe ambalaj. În timpul acesta zdrobesc usturoiul cu palma, îl pun într-o tigaie împreună cu roșiile pasate, busuiocul tocat, sare și piper. Adaug o cană de apă și las tigaia pe foc, să clocotească patru-cinci minute.

    După ce fierb pastele, le pun într-o tavă. Mai întâi un strat subțire, peste care pun sos și mozzarella. Apoi alt strat, iar sos, iar mozzarella.

    Peste ultimul strat de paste/sos/mozzarella pun provolone, trecută prin răzătoare. Dau apoi tava la cuptor (trebuie să fie bine încins) pentru 12-13 minute.

    După ce brânza s-a rumenit frumos, pot să scot tava din cuptor. Dacă vreau, mai stropesc cu ulei de măsline extravirgin.

    Am înlocuit sticla de Chianti (care, cu tot respectul, e cam de fete după gustul meu) cu una de Egri Bikaver, vin de băieți, fără îndoială.

    La mulți ani, Orlando :)

     

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

  • orlando

    multumesc! :)

    28.03.2010
  • puiutu

    super misto reteta...

    29.03.2010
Autor: ebucataria.ro