Pâine cu banană

Ai auzit deseori de celebra “banana bread”? Apărută prima dată într-o carte de bucate în 1933, în America, şi tu poţi prepara o delicioasă pâine cu banană!
-
Deşi i se spune pâine, la consistenţă şi gust acest preparat e de fapt un desert în care se folosesc fructe foarte coapte. Unele variante de pâine cu banană sunt mai afânate, asemănătoare checurilor tradiţionale, în vreme ce altele sunt ceva mai moi, cu o consistenţă umedă.
Americanii au chiar şi o “National Banana Bread Day”, sărbătorită pe 23 februarie, zi în care pregătesc tot felul de variaţiuni ale acestei prăjituri: pâine cu banană şi stafide, pâine cu banană şi nuci sau pâine cu banană şi fulgi de ciocolată.
Iată mai jos varianta noastră, la care am adăugat nuci mărunţite şi coapte un pic înainte.
Ingrediente
1/3 cană unt topit (aproximativ 100 g)
1 cană zahăr (200 g, însă poţi folosi mai puţin dacă nu îţi doreşti o prăjitură foarte dulce)
1 ou
1 cană şi jumătate făină (230-250 g)
2 linguriţe praf de copt
3-4 banane foarte coapte
100 g nuci tocate şi coapte puţin în prealabil
50 ml lapte
coajă de portocală şi de lămâie rasă
Mod de preparare
Încinge cuptorul la 175 de grade Celsius. Unge cu unt o formă de chec sau tapeteaz-o cu hârtie de copt.
Într-un vas, pasează bananele cu o furculiţă şi adaugă peste untul topit şi laptele.
Adaugă un vârf de cuţit de sare, zahărul, oul bătut şi mirodeniile.
Amestecă şi adaugă făina în care ai pus şi praful de copt.
Mixează bine şi cu nucile tăiate foarte mărunt, coapte puţin în prealabil.
Toarnă compoziţia în forma de chec şi dă-o la cuptor pentru aproximativ o oră sau până se rumeneşte. Pentru a fi sigur că este făcută şi în interior, introdu un băţ de chibrit în aluat şi, dacă îl scoţi curat, fără aluat pe el, înseamnă că acesta este făcut.
