Pâine cu chimen și măsline

18.12.2017 4 comentarii

Îmi place să fac pâine. Din păcate, n-am timp să fac atât de des pe cât mi-aș dori, dar nimic nu se compară cu o bucătărie care miroase a pâine caldă. Pâinea caldă e bună ca... ca pâinea caldă :) Și dacă pâinea mai are și alte minuni prin ea, parcă e și mai bună.

  1. Ingrediente

    • 2 căni și jumătate de făină albă (aprox 350 g)
    • 1 jumătate de cană de făină integrală (aprox 75g)
    • 1 plic drojdie uscată
    • 2 linguri ulei de măsline extravirgin
    • 1cană de apă
    • 2 linguri semințe de chimen
    • 150 gr măsline negre, tăiate bucăți
    • 1 linguriță de sare

    Rețetă

    Mai întâi, am dat cele două feluri de făină printr-o sită. Le-am amestecat cu sarea și cu drojdia.

    Paine cu chimen si masline - faina se amesteca cu sarea si drojdia

    Apoi am făcut un ceai de chimen. Am fiert apa și când a dat în clocot am pus cele 2 linguri de chimen. Le-am lăsat 10 minute, acoperite, apoi am strecurat apa și am pus-o într-o cană. Am lăsat-o să se răcească, până a trecut de la fierbinte la călduță. Am făcut o gaură în mijlocul făinii, în care am turnat ceaiul de chimen și am pus cele 2 linguri de ulei de măsline.

    Paine cu chimen si masline - in faina se adauga uleiul de masline si ceaiul de chimen

    Și am început să frământ. Cam 10 minute, până am obținut un aluat neted și elastic.

    Paine cu chimen si masline - se framanta aluatul 10 minute

    L-am lăsat să dospească, într-un vas uns cu ulei și acoperit, cam o oră, timp în care și-a dublat volumul. După care l-am întins cu un sucitor și peste el am presărat măslinele.

    Paine cu chimen si masline - aluatul se intinde si se presara cu masline

    L-am lăsat să se odihnească vreo 5 minute, apoi l-am strâns, i-am dat o formă oarecare și l-am pus într-o tavă unsă cu ulei, acoperit cu un ștergar. L-am lăsat vreo 40 de minute.

    Paine cu chimen si masline - aluatul se lasa la dospit

    După care l-am uns cu un pic de ulei și l-am băgat la cuptorul bine încins dinainte, la foc moderat. Am lăsat pâinea să se coacă până s-a rumenit. Am verificat cu o scobitoare dacă e făcută, daca atunci când o înfig în pâine rămâne aluat pe ea. Nu rămânea, așa că am scos-o.

    Paine cu chimen si masline - painea se lasa la copt pana se rumeneste

    Când am scos pâinea, am lăsat-o să se răcească acoperită cu un ștergar udat și bine stors.

    Paine cu chimen si masline - painea se lasa la racit acoperita de un stergar umed

    A ieșit o pâine gustoasă și pufoasă, căreia chimenul îi dă o notă aparte. Poftă bună :)

    Paine cu chimen si masline

printeaza
Cât de mult ţi-a plăcut?
5 4 3 2 1

Comentează

  • Dragos Mone

    cu asta m-ai convins sa fac si eu paine acasa. macar o incercare.

    30.09.2010
  • marina

    O sa incerc si eu. Merci frumos pentru reteta

    30.09.2010
  • CARMEN

    INTERESANT ,AM SA INCERC SI EU

    08.10.2010
  • neli iliescu

    forte buna reteta,incearca si paine umpluta cu piept de pui fiert ,cascaval si masline ,e sublima.

    09.10.2010
Autor: Andrei Crivăț