Pâine cu chimen și măsline

Îmi place să fac pâine. Din păcate, n-am timp să fac atât de des pe cât mi-aș dori, dar nimic nu se compară cu o bucătărie care miroase a pâine caldă. Pâinea caldă e bună ca... ca pâinea caldă :) Și dacă pâinea mai are și alte minuni prin ea, parcă e și mai bună.
-
Ingrediente
- 2 căni și jumătate de făină albă (aprox 350 g)
- 1 jumătate de cană de făină integrală (aprox 75g)
- 1 plic drojdie uscată
- 2 linguri ulei de măsline extravirgin
- 1cană de apă
- 2 linguri semințe de chimen
- 150 gr măsline negre, tăiate bucăți
- 1 linguriță de sare
Rețetă
Mai întâi, am dat cele două feluri de făină printr-o sită. Le-am amestecat cu sarea și cu drojdia.
Apoi am făcut un ceai de chimen. Am fiert apa și când a dat în clocot am pus cele 2 linguri de chimen. Le-am lăsat 10 minute, acoperite, apoi am strecurat apa și am pus-o într-o cană. Am lăsat-o să se răcească, până a trecut de la fierbinte la călduță. Am făcut o gaură în mijlocul făinii, în care am turnat ceaiul de chimen și am pus cele 2 linguri de ulei de măsline.
Și am început să frământ. Cam 10 minute, până am obținut un aluat neted și elastic.
L-am lăsat să dospească, într-un vas uns cu ulei și acoperit, cam o oră, timp în care și-a dublat volumul. După care l-am întins cu un sucitor și peste el am presărat măslinele.
L-am lăsat să se odihnească vreo 5 minute, apoi l-am strâns, i-am dat o formă oarecare și l-am pus într-o tavă unsă cu ulei, acoperit cu un ștergar. L-am lăsat vreo 40 de minute.
După care l-am uns cu un pic de ulei și l-am băgat la cuptorul bine încins dinainte, la foc moderat. Am lăsat pâinea să se coacă până s-a rumenit. Am verificat cu o scobitoare dacă e făcută, daca atunci când o înfig în pâine rămâne aluat pe ea. Nu rămânea, așa că am scos-o.
Când am scos pâinea, am lăsat-o să se răcească acoperită cu un ștergar udat și bine stors.
A ieșit o pâine gustoasă și pufoasă, căreia chimenul îi dă o notă aparte. Poftă bună :)

cu asta m-ai convins sa fac si eu paine acasa. macar o incercare.
O sa incerc si eu. Merci frumos pentru reteta
INTERESANT ,AM SA INCERC SI EU
forte buna reteta,incearca si paine umpluta cu piept de pui fiert ,cascaval si masline ,e sublima.