Panna Cotta

Celebrul desert italian Panna Cotta este soluţia ideală ori de câte ori îţi doreşti o prăjitură delicioasă, perfectă şi pentru ocaziile mai speciale. Simplă, dar versatilă, Panna Cotta poate fi servită cu sos de ciocolată, mentă, caramel sau fructe de pădure, fiind de fiecare dată la fel de spectaculoasă.
-
Nu se ştiu prea multe despre originea acestei budinci. Unele legende susţin fie că ar fi un desert tradiţional din regiunea Piemont, fie că Panna Cotta ar fi fost inventată în Ungaria, la începutul secolului 20. Totuşi, primele menţionări oficiale apar în cărţi de gătit italiene, ce datează de la mijlocul aceluiaşi secol.
Ingrediente
Smântână dulce lichidă 800 gLapte 150 gZahăr 150 gRom 65 g (sau esenţă de vanilie)Gelatină 15 g
Mod de preparare
Pune foile de gelatina în apă rece, timp de 10 minute.
Încălzeşte laptele şi 200 g de smântână într-o cratiţă.
Când compoziţia este caldă, dar nu a ajuns încă la punctul de fierbere, adaugă zahărul şi amestecă din nou.
Odată topit zahărul, când dă semne că începe să fiarbă, adaugă gelatina bine scursă, amestecă pentru a se topi şi a încorpora totul. Ia de pe foc şi nu lăsa să fiarbă.
Apoi adaugă smântâna rămasă şi romul sau vanilia.
Umple 12 forme mici de panna cotta cu compoziţia rezultată.
Dă la frigider pentru câteva ore.
Serveşte cu sos de mentă, ciocolată, biscuiţi sau fructe proaspete.
