Pește și orez Basmati cu ciuperci
-
Orezul Basmati este dacă nu un rege al orezurilor, măcar un prinț de rang înalt. Cu bobul lung, foarte aromat (de altfel, basmati în sanscrită înseamnă "cel aromat"), Basmati provine din regiunea Panjabi și e cultivat cu precădere în India și Pakistan
Ingrediente:- 4 file-uri de pește (puteți folosi și cod, dacă vă place mai mult decât pangasius)
- 250 de grame de orez Basmati
- 500 grame ciuperci proaspete
- o lămâie
- ghimbir cât o nucă
- sos de soia
- ulei extravirgin de măsline
- curry
- sare, piper
Peștele se pune la marinat în zeama de la lămâie, amestecată cu 3 linguri de sos de soia, 3 linguri de ulei de măsline și ghimbirul dat pe răzătoarea mică. Se lasă la frigider o oră.
Ciupercile se taie bucăți
Și se pun la călit câteva minute (eu am folosit o tigaie antiaderentă, în care n-am pus nici un strop de ulei sau altă grăsime, pentru că oricum ciupercile lasă multă apă).
Orezul se spală bine și se pune la fiert într-o oală cu apă. Cu multă apă, întrucât orezul o absoarbe. De când începe să fiarbă, la foc mediu, se mai lasă înca 12-14 minute, apoi se scurge și se amestecă bine cu ciupercile și se adaugă un praf de curry, care îi dă o aromă aparte și îl face mai colorat, 3-4 linguri de sos de soia, sare și piper.
Peștele se face la grătar, iar la final arată cam așa:
Foarte gustos. Poftă bună!